keskiviikko 14. elokuuta 2013

Irtojuoksutusta ja estevalmennus

Maanantaina päästin Fannyn juoksemaan maneesiin. Nyt ei tullut yhtä vauhdikasta esitystä, kun viime kerralla, mutta pukkeja lensi tälläkin kertaa silti ihan kiitettävästi. Fanny ei oikein osaa venyttää ravissa askeltaan ratsastaessa, eikä se sitä kyllä tehnyt viimeksi irti juostessaankaan, joten päätin, että harjoitellaan vähän sitä.

Ensin poni nosti laukan aina, kun sitä pyysi eteen ravissa, mutta monen toiston jälkeen se vihdoin lähti venyttämään askeltaan ja oikein innostuikin sitten, kun hurjasti kehuja saadessaan tajusi, että tämähän oli sitä mitä siltä haluttiin. Monta kertaa saatiin harjoitella ennen kun alkoi sujua, mutta sitten kun Fanny vihdoin tajusi, että mitä sen pitää tehdä, niin muutamat viimeiset kerrat meni tosi hyvin.

Eilen meillä oli estevalmennus. Fanny lähti heti tosi hyvin ja reippaasti liikkeelle, se taisi arvata maneesin keskellä olevasta esteläjästä, että pääsee hyppäämään. Verkkasin joka askellajissa ja Fanny tuntui tosi hyvältä, viimeiset pari kertaa se on ollut ratsastaessa vähän laiskahko, mutta tänään se liikkui taas tosi kivasti eteen.

Hyppääminen aloitettiin pienellä ristikolla, jonka alle oli laitettu kaksi "sokeripalaa", että nähdään miten Fanny suhtautuu vähän erikoisempiin esteisiin, viime kerralla kun hypättiin pelkkiä normaaleja puomiesteitä. Ensin tultiin muutama kerta ravissa ja Fanny katseli vähän epäröiden pelotuksia, jotka esteen alle oli laitettu. Vähän jarrutellen poni tuli esteelle, mutta kun pidin pohkeen kunnolla kiinni niin se meni kuitenkin kyselemättä yli. Tultiin ristikkoa jokunen kerta ravissa niin, että Fanny ei enää katsellut sitä ja sen jälkeen estettä nostettiin ja se tultiin laukassa. Ristikolta jatkettiin pystylle, jossa siinäkin pelotuksena portti alla. Porttia Fanny katsoi ensimmäisellä kerralla vähän, mutta hyppäsi kuitenkin epäröimättä, kun vaan piti jalan hyvin kiinni. Pystyn jälkeen jatkettiin vielä sarjalle.


Vähän Fannyn piti katsoa ekalla hypyllä, et mikä ihme toi oikein on

Esteitä korotettiin taas pikkuhiljaa ja sokeripala-ristikko muutettiin okseriksi. Alun sokeripalojen ujostelun ja portin ensimmäisen hypyn jälkeen Fanny ei enää katsellut esteitä ollenkaan, vaan hyppäsi tosi hyvin ja innokkaasti. Lopuksi esteet olivat taas reilu 80cm korkeudessa ja poni selviytyi niistä helposti. Hieno Fanny!

Valmentaja sanoi tunnin jälkeen, että Fannyllä voi helposti mennä hyppäämään seuraestekisoihin, jotka ovat raviskalla 25 päivä tätä kuuta. Kannattaisi kuulemma hypätä heti kaksi luokkaa, 70cm pohjalle, jos Fanny katselee siinä vähän esteitä ja 80cm siihen perään, niin poni on sitten jo nähnyt esteet ensimmäisessä luokassa eikä niitä tarvitse enää ihmetellä. Itseäni vähän arveluttaa vaan tuo kahden luokan hyppääminen, tai siis lähinnä se, että jaksaako Fanny hypätä jo kaksi luokkaa. Valmentaja kuitenkin sanoi, ettei usko Fannyn jaksamisen kanssa olevan mitään ongelmaa, ennen toista luokkaa kun ei kuitenkaan tarvitse ottaa kun pari hyppyä ja ihan lyhyt verkka. Valmentaja sanoi myös, että jos kisat sujuvat hyvin, niin 70cm saa jättää jo heti pois seuraavissa kisoissa ja alkaa vaan hyppäämään suoraan 80cm, koska Fanny selviytyy jo helposti siitä korkeudesta.

Olin suunnitellut meneväni hyppäämään harjoituskisoihin pikkuluokan juuri tuona samana päivänä, mutta ehkä se nyt kuitenkin pitää uskaltaa mennä tuonne "oikeisiin" kisoihin. Raviska on kisapaikkana aika haastava useiden erikoisesteiden ja ison ja laakean alueen takia, mutta siinähän sen parhaiten näkisi heti alkuunsa, että miten kisat sujuvat vähän vaativammassa ympäristössä. Pitää nyt vaan vielä miettiä, että hypätäänkö ne kaksi luokkaa vai ottaako varman päälle ja hyppää vaan yhden. Sitten taas jos Fanny kyttääkin esteitä ekassa luokassa, niin olisi hyvä saada se toinen luokka siihen perään. Kylläpä on taas vaikeeta, ehkä kannattaisi kuitenkin vaan kuunnella valmentajaa ja hypätä ne kummatkin luokat, eikä miettiä ja ihmetellä turhia, mikä mulla on valitettavasti usein tapana...

Sarjalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti