lauantai 31. tammikuuta 2015

Satulaongelma, joku muu ongelma vai ongelma hevosenomistajan päässä?

Onko meillä satula-ongelma? Niin, hyvä kysymys. Pitkällisen pohdinnan jälkeen olen melko vahvasti sitä mieltä, että saattaa ollakin. Tai sitten meillä on joku muu ongelma. Tai ehkä ongelma onkin vain tämän ylitarkan ja ylianalysoivan hevosenomistajan päässä? Kuka tietää.

Kuten aiemmin on tullut todettua on Onni melkoisen haastava ratsastettava ja enemmän ja vähemmän on tullut tässä viime kuukausien aikana mietittyä, että onko tähän joku ihan oikea syy, vai kuuluuko se vain O:n luonteeseen tai tähän kehitysvaiheeseen. Vaikka hevonen on kehittynyt kokoajan, tuntuu että se myös samalla on kuitenkin jollain tavalla tullut haastavammaksi ratsastaa syksyn jälkeen. Vaikeuksiin ratsastaessa voi olla miljoonia eri syitä ja niitä olenkin pohdiskellut enenevissä määrin viime aikoina, sillä treenit ovat tuntuneet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta menevän sinne vähän vähemmän positiiviseen suuntaan.

Ongelmahan on siis tosiaan se, että Onni on hyvin vaikea saada ratsastettua täysin läpi ja kaikinpuolin hyväksi ja toimivaksi. Valmennuksissa tämä onnistuu (tosin sielläkin kovan työn jälkeen), mutta itsekseni ratsastaessa mun on oikeastaan mahdotonta saada hevonen toimimaan yhtä hyvin. Tämä on tietysti monelle varmasti tuttu juttu ja tokihan jokainen hevoseni on toiminut aina valmennuksissa paremmin, kuin yksinäni ratsastaessa, mutta nyt en saa Onnia omin päin läheskään yhtä hyväksi, kuin mitä aiemmin.


Ongelman sijaintipaikka löytyy O:n lanneselästä, joka jumiutuu todella herkästi. Syksymmällä kirjoittelin siitä, kun erään estevalmennuksen jälkeen lanneselkä jumiutui ihan toden teolla ja lihaksiston takaisin auki saamiseen menikin sitten useampi viikko. Tämän jälkeen noin isoa jumia ei ole enää syntynyt, mutta silti joka hieronnassa lanneselkä on kireänä. Onnin kohdalla hyppääminen tuntuu olevan se, joka saa poikkeuksetta lanneselän jumiin. Näin on ollut alusta asti ja jo kesällä pistinkin merkille, että O oli hyppäämisen jälkeen aina pari päivää huonompi ratsastaa. Tuolloin ajattelin, että lihaksisto on vielä niin tottumaton hyppäämiseen, että jumiutuminen johtuu siitä. Asia ei kuitenkaan ole korjaantunut, vaikka hyppyjä alkaa olla alla jo aika määrä. Toki hyppääminen on ollut välillä hyvinkin epäsäännöllistä, mutta luulisi, että lihaksisto tässä ajassa olisi kuitenkin alkanut jo tottua erilailla lihaksistoa kuormittavaan hyppelemiseen.

Uuden hevosen ostaessani tapanani on ollut tarkistuttaa hevonen tallilla säännöllisesti käyvän kiropraktikon silmien alla ja näin tein myös Onnin kanssa. Kesällä tullessaan O oli todella vino ja omaan silmääni se myös seisoi vähän oudosti varsinkin takapään osalta ja esimerkiksi liikkuessaan talutettuna se kääntyi vähän jäykän oloisesti, joten ajattelin, että kiropraktikolle todennäköisesti löytyisi rangasta aikalailla laitettavaa. Lanneselästä korjattavaa toden totta löytyikin ja kiropraktikko totesi samalla, että O on kyllä todella kiltti hevonen, jos ei ratsastaessa ole protestoinut vinksallaan olevia nikamiaan.

Kiropraktikon käsittelyn jälkeen Onni meni joksikin aikaa todella huonoksi ratsastaa, mikä on ihan normaalia, kun tehdään paljon korjauksia, mutta jonkin ajan kuluttua hevosessa näkyi selvä muutos parempaan. O hoidettiin vielä toiseen kertaan ja silloin radikaalia huononemista käsittelyn jälkeen ei esiintynyt, vaikka korjattavaa edelleen jonkin verran löytyikin.


Sitten päästäänkin tähän satula-asiaan. Alkuunhan Onnilla oli käytössä Fannyn vanha koulusatula, joka meni vaihtoon syksyllä, kun vierailimme Hipposportissa ja tilalle tuli uusi Prestige Roman koulupenkki. Odotellessamme omaa satulaamme saapuvaksi tehtaalta oli meillä useamman viikon lainassa tuo samanlainen Roma ja satula ei tuntunut kuitenkaan istuvan Onnille optimaalisesti ja se valui eteen. Ratsastaessa alkoi myös ilmetä aikaisempaa enemmän vastustelua. Oman satulamme vihdoin saavuttua ajelimme hevosen kanssa taas Hipposportiin ja kerroin satulan olevan kuitenkin epäsopiva. Satulaa uudelleen sovittaessaan Atte totesi selkärangan tilan olevan liian kapea ja ongelman johtuvan tästä. Satula jäi kantamaan väärästä kohdasta. Omaan satulaamme tehtiin siis muutoksena selkärangantilan leventäminen, jonka jälkeen satulan piti olla juuri passeli. Ensimmäisillä ratsastuskerroilla uudella satulalla totesin kuitenkin tämänkin penkin valuvan eteen. Koska kyseessä oli uusi suoraan tehtaalta tullut penkki, eivät toppaukset tietenkään olleet vielä muotoutuneet ja tuossa vaiheessa olikin mahdotonta lähteä siitä syystä sanomaan miten satula tulisi hetken käytön jälkeen istumaan. Päädyin tuolloin alkamaan käyttämään satulan alla lampaankarvaa, sillä halusin jonkinnäköistä iskunvaimennusta, kun O ilmiselvästi oli melko herkkä selästään. Karvan kanssa satula toimi hyvin, mutta silloin tällöin edelleen olen huomannut sen valuvan vähän eteen ja siksi aloinkin miettimään jälleen satulan istuvuuden tarkistuttamista.


Onnin ratsastettavuus on tuottanut viime viikkojen aikana hyvin paljon päänvaivaa ja välillä olen jo miettinyt ruunan olevan varmasti rikki jostain, mutta hevosen liikkuminen noin muuten ei anna aihetta epäillä tätä vaihtoehtoa. Hyvin toimiessaan Onni liikkuu käsittämättömän upeaa, joustavaa ja ilmavaa ravia, eikä laukassakaan ole moitteen sanaa tämänkin askellajin kehittyessä kaikesta huolimatta kokoajan, joten liikkeiltään se on täysin puhdas ja aivan normaali.

En tiedä mistä tämä kaikki johtuu ja kuten totesin vaihtoehtoja voi olla monia, mutta aloitetaan asian selvittäminen nyt kuitenkin ihan ensiksi siitä satulasta ja suunnataan jälleen kohti Hipposportia, sen jälkeen ollaan toivottavasti viisaampia.

kuvat (c) Iida Aro

16 kommenttia:

 1. Oletko testannut ratsastaa ilman satulaa? Esim. jollain paksulla padihuovalla josta saa pitoa ja iskunvaimennusta? Yleensä antaa edes jotain osviittaa jos vika on satulassa. Ja kannattaa miettiä myös sellaista vaihtoehtoa, että näyttää (sovitus)satulaa myös jollekin toiselle satulansovittajalle jotta saa toisenkin mielipiteen kuin myyjän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole testannut, enkä välttämättä halua testatakaan. Onni on niin säpäkkä ja nopea liikkeissään etten yksinkertaisesti uskalla mennä selkään ilman satulaa... :D Tuo olisikin paras kun pääsisi näyttämään myös toiselle, mutta valitettavasti lähistöltä ei oikein satulansovittajia löydy enkä tiedä kuka muu edes olisi hyvä...

   Poista
  2. Sen takia ehdotinkin tuota paksua padia alle. On aivan eri asia istua paljaalla selällä kuin jollain pitävällä kankaalla johon omat pöksyt nappaa vähän kiinni. Juoksutus tms. alle, tai ottaa satulan sitten vasta pois kun on ensin ratsastanut hetken sen kanssa ja saanut hevosen kuulolle? Vaikeahan se on arvioida, onko vika satulassa jos ei voi koittaa paraneeko meno ilman!

   Eiköhän mikä tahansa satuloita välittävä firma tule paikanpäälle jos ajoissa kysyy, osuisiko reitin varrelle. Satula.com on minua ainakin palvellut hyvin, ja taatusti asun enemmän periferiassa kuin te!

   Poista
  3. Paksua padia ei löydy omasta takaa, mutta täytyy kysellä, jos tallilta saisi joltain lainaksi. Ajatus ilman satulaa menosta hirvittää kyllä ihan tosissaan, mutta oikeassa toki olet siinä, että vaikeaa on arvioida onko vika satulassa, jos ei kokeile miltä meno tuntuu ilman.

   Sainkin onneksi muistutuksen lähistöllä olevasta satulafirmasta, oli päässyt kokonaan unohtumaan koko firman olemassaolo, kun on ollut toiminnassa vasta vähän aikaa.

   Poista
 2. Vatsavaivojen poissulkeminen voisi olla myös paikallaan tässä vaiheessa? Sinullahan oli aiempaa kokemusta vatsahaavasta ja se on niin pirun yleinen vaiva, että kokeilisin kyllä syöttää kuurin omeprazolia tekstiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös vatsavaivojen mahdollisuutta olen toki miettinyt, kun tosiaan aiempien kokemusten takia olen näissä mahajutuissa ihan ylihysteerinen, mutta esim. Onnin ruokahalussa ja muussa käyttäytymisessä ei ole viitteitä vatsavaivoista. Toki ihan kokeilemise narvoinen juttu testata jonkinnäköistä kuuria, jos vikaa ei satulasta tai muualta löydy.

   Poista
 3. Mitenkäs tuo Hyvinkäällä oleva Vixen? Jos siis haluat jonkun toisen satulansovittajan mielipiteen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan hitsit, olen ihan kokonaan unohtanut koko Vixenin olemassaolon! Kiitos kovasti muistutuksesta! :)

   Poista
 4. Vixen on auttanut myös meitä ja hyvin auttoikin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Olen ymmärtänytkin, että Vixenistä löytyy todella hyvää asiantuntemusta näissä satula-asioissa. :)

   Poista
 5. Minä tarkastuttaisin selän röntgenillä. Lanneselkä menee helposti jumiin hevosella joka varoo selkää. Tutullani täsmälleen samoja ongelmia, ja paljastui nikamavälien ahtautta eli kissing spines..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kissing spines ei kyllä kuulosta ollenkaan hyvältä... Täytyy pohtia tuota selän kuvauttamista. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 6. Oliko se selkä kuvattu?

  Minusta huolestuttavaa on se, että hevonen menee hyppäämisestä jumiin joka kerta. Hyppääminen kuitenkin pitäisi olla hevosen selkää pyöristävää jumppaa jollei tekniikka ole ihan pielessä. Jos vika olisi enemmän satulan alla ja satulassa, menisi hevonen edempää kipeäksi ainakin näin maalaisittain.

  Myös takapolvet on hyvä tsekata, jos niissä on löysyyttä tai muuta vaivaa niin voivat oireilla mitä erikoisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kuvattu, jalat kuvattiin, mutta selkää ei.

   Onni jännittää esteillä aika paljon ja hyppytekniikkakaan ei vielä ole kovin kummoinen, joten olen laittanut jumiutumisen näiden edellä mainittujen piikkiin. Irtohyppäämisen jälkeen selkä ei jumiudu, joten minusta sekin puhuisi sen puolesta, että jännittää vain tuota ratsastajan kanssa hyppäämistä.

   Fannylla oli löysät takapolvet ja Onnilla ei ole ilmennyt mitään mikä tähän voisi viitata, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Tässä pohdiskellessani olen kuitenkin päättänyt, että mikäli satulasta ei vikaa löydy, niin suuntaamme klinikalle näytille. :)

   Poista
 7. Mä varmaan sinuna varaisin klinikka-ajan. Sanon tän siksi, että olet hyvä ratsastaja joten jos hevonen ei toimi, niin todennäköisesti sillä on jotain kremppaa. Voihan se tietty satulastakin johtua, mutta jotenkin nyt kuulostaa siltä että jotain häikkää on jossain. Toivottavasti oon väärässä ja ongelma poistuu pikaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivien aikana on käynyt selväksi, että satulassa toden totta on vikaa ja apu tähän tulee onneksi jo todella pikaisesti. Tämän jälkeen suuntaamme klinikalle, jos tarvetta vielä näyttää olevan.

   Poista