perjantai 6. marraskuuta 2015

Fyssaria, kiropraktikkoa ja fasciakäsittelyä

Takana on todella kiireinen lokakuu, mutta nyt saan vihdoin huokaista ja elämä alkaa palata taas normaaleille raiteilleen. Viime kuussa olin oman työni lisäksi tuuraamassa toisessa kaupassa muutaman viikon ja tämän takia aika oli totaalisen kortilla. Useampana päivänä lähdin aamulla puoli kahdeksan aikoihin ja pääsin kotiin takaisin yhdeksän jälkeen illalla, joten eipä tarvinnut miettiä miten sitä aikansa kuluttaisi. Tämän lisäksi Onnin vararatsastaja muutti muille maille, joten pientä sumplimista on ollut aikataulujen suhteen, että kaiken on ehtinyt tekemään. Blogi oli usein mielessä ja postauksiakin olisi ihan jonoksi asti, mutta aikaa kirjoitteluun ei yksinkertaisesti ole ollut.

Näiden viikkojen aikana olemme etsineet apuja Onnin liikumiseen ja ratsastuksellisiin ongelmiin niin fyssarin, kiropraktikon kuin fasciahoitajankin toimesta.

Ensimmäisenä tämän "huoltorupeaman" aloitti hevosfysioterapeutti Fanny Littorin, josta olin kuullut paljon hyvää. Fanny kävi ensin koko hevosen läpi ja halusi sen jälkeen nähdä Onnin liikkeessä. Pyöritin O:ta hetken liinassa kumpaankin suuntaan ympyrää pienentäen ja suurentaen ja tämän jälkeen käsittelyä taas jatkettiin. Lihaksistosta ei löytynyt kummempaa huomautettavaa, mutta syyn ongelmiin Fanny paikansi oikeaan istuinkyhmyyn aivan hännän viereen, josta löytyi vanha vamma, jonka käsittelyyn Onni reagoi. Hoidoksi Arnikaa ennen ratsastusta, Voltarenia ratsastuksen jälkeen ja myöhemmässä vaiheessa laseria. Vamma ei vaadi liikutuksen suhteen muutoksia ja Fanny totesikin ettei tämä ole mikään levolla paraneva vaiva ja on ollut Onnilla varmasti jo kauan. Myös ruokintaan tuli muutosta.


Suunnilleen viikko fyssarin käynnin jälkeen oli vuorossa kiropraktikon käsittely, kun saksalainen Geert kävi jälleen tallillamme. Onni on käsitelty Geertin toimesta aiemmin kaksi kertaa viime syksynä ja varsinkin ensimmäisellä kerralla rangasta löytyi paljon korjattavaa. Tällä kertaa ei löytynyt mitään isoa vikaa, mutta sen sijaan useita pieniä juttuja kyllä. Selässä rangan oikealla puolella oli neljä kohtaa, joita korjattiin ja tämän lisäksi suoristettiin vasemmalle vinossa ollut ristiluu. Nämä selittävät hyvin pitkälle sitä miksi Onni on ollut niin järjettömän vino.

Kiropraktikon käsittelyn jälkeen pidin Onnilla kevyen viikon, että se pääsi palautumaan kunnolla hoidoista. Korjauksien jälkeen ottaa aina oman aikansa, että kroppa löytää uudelleen tasapainonsa, joten annoin suosiolla muutaman vapaapäivän ja sen jälkeen juoksuttelin vaan rennosti jokusen kerran ennen kuin jatkettiin taas treenejä.


Viimeisimpänä Onnilla oli fasciakäsittely tämän viikon tiistaina. Isoin löydös oli oikeassa takapolvessa, johon koskiessa O ilmoitti hyvin selkeästi, että nyt ei muuten tunnu kivalta. Kaikki lihakset polven ympäriltä olivat aivan jumissa. Tuona samaisena päivänä Onnilla oli ollut vieruskaverin kanssa tarhassa päivällä kunnon rallit ja se oli ratsastaessakin huonompi ja jumisempi kuin kuukausiin, niin tiedä sitten oliko tuo ongelma polvessa tästä johtuva uusi juttu vai onko se ollut jo pidempään ja osasyynä ratsastuksellisiin ongelmiin, joita meillä on ollut. Hoitona tähänkin tuli parin viikon kuuri Arnikaa ja jos tästä ei ole apua siirrymme seuraaviin vaihtoehtoihin. Pienempiä jumeja löytyi lavoista ja alakaulasta.


Nyt on sitten ainakin tutkittu, ihmetelty ja hoidettu. On mahdotonta lähteä arvailemaan onko syy ongelmiin pääasiallisesti vain joku näistä löydöksistä, mutta epäilisin, että kyseessä on kaikkien vaivojen summa.

5 kommenttia:

 1. Maija Littorin kävi aikoinaan hoitamassa Lottaa, ja aikamoinen yhteensattuma, hän löysi myös Lotalta vanhan vamman oikeasta istuinkyhmystä.
  Hienoa kun Onni on saanut noin paljon hoitoa, toivottavasti auttavat!
  Voltarenista puheenollen, ihmisten geeliäkö käytetään myös hevosilla? Olenkin monasti ajatellut, että eikö se mahtaisi toimia hyvin hevosilla, kun ainakin omalle kropalleni olen saanut siitä hyvin apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis Maija Littorin on Fannyn tytär, kävivät molemmat silloin tallilla hoitamassa hevosia.

   Poista
  2. Kappas, en tiennytkään, että Fannylla on myös samalla alalla työskentelevä tytär. Miten tuo istuinkyhmyn vanha vamma vaikutti Lotan liikkumiseen vai vaikuttiko mitenkään?

   Juu, ihmisten Voltaren-geeliä juurikin, Apteekista saa sellaisia isoja tuubeja, jotka ovat hevosten kanssa vähän riittoisampia. :)

   Poista
  3. Vaikea sanoa, miten se vaikutti ja vaikuttiko ollenkaan, Lotalla kun oli kaikenlaista muutakin kremppaa. Mutta saatiin silloin erilaisia jumppaohjeitä sekä selästä että maasta.
   Toi Voltaren onkin hyvä vinkki, jos vaikka tuntuu hevosella olevan joku lihasjumi, niin sitähän voisi ihan ekaksi kokeilla!

   Poista
  4. Niin juu, vaikea varmasti sanoa mikä johtui mistäkin. Jep, Voltaren ei varmasti ainakaan pahaa tee, jos joku paikka jumittaa tai on muuten kipeä.

   Poista