sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Vieraissa palauttelemassa varmuutta hyppäämiseen

Olen joskus aiemmin kirjotellut siitä, kuinka kieltäminen on itselleni kamala mörkö. Kun on omistanut hevosen, joka kieltää kerta toisensa jälkeen jättää se väistämättä jonkinlaisen jäljen. Minulle tämä hevonen oli Pausa ja tuon hevosen jälkeen itseluottamusta hyppäämisen suhteen palauteltiinkin pidemmän aikaa. Yhä edelleen tuo mörkö nostaa päätään aina hevosen kieltäessä ja sanottakoon, että Onni ei ole ollut paras mahdollinen hyppykaveri minulle epävarmuutensa takia juuri tästä syystä. Kuten olette blogista saaneet lukea ei hyppääminen O:n kanssa useinkaan suju kuten elokuvissa, välillä ruuna yllättää tekemällä loistavan treenin ilman merkkiäkään kyttäämisestä tai kieltelystä, mutta yhtä usein se myös yllättää täysin päinvastaisella tavalla ja käyttäytyy kuin ei olisi koskaan esteitä nähnytkään. Kuluneen reilu vuoden aikana hyppääminen on pikkuhiljaa jäänyt selvästi vähemmälle. Jokainen huonosti mennyt estetreeni on syönyt omaa itseluottamusta ja ajoittain olen huomannut jopa vältelleeni hyppäämistä Onnin kanssa.

Pohdin jokin aika sitten, että mun olisi pakko päästä hyppäämään jollain varmalla hevosella saadakseni vähän itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseeni sillä saralla takaisin ja tilaisuus tähän tarjoutuikin sattumalta melkein saman tien. Kävin moikkaamassa pitkästä aikaa Kinkkua pari viikkoa sitten ja kuinka ollakaan K:n uusi omistaja kysäisi olisinko mahdollisesti halukas menemään joku kerta tallilla järjestettävään Matti Eklundin estevalmennukseen Kinkulla. Ilmoitin tietysti intopiukeana melkein riemusta hyppien, että menisin enemmän kuin mielelläni ja tästä reilu viikko eteenpäin istuin jälleen K:n satulassa, tällä kertaa estevalmennuksen merkeissä.


Kinkun myymisestä tulee pian kuluneeksi kolme vuotta ja tänä aikana olen istunut ruunan selässä kaksi kertaa. Kummallakin kerralla on oltu maastossa ja näin ollen kunnon ratsastuksesta ei oikein voi puhua. Alkuverkassa olinkin aivan hukassa, eikä K:n ratsastus varsinaisesti tullut vanhasta muistista. Hetken siinä pyörittyäni aloin kuitenkin pikkuhiljaa saada edes jotain tolkkua hommasta.

Valmennuksen aluksi mentiin paria maapuomia ja oli kiva huomata kuinka hyvin säädeltävissä Kinkun laukka oli, askel osui kohdalleen melkeinpä joka kerta. Hetken kuluttua puomien lisäksi mukaan otettiin myös pieni kahden esteen innari. Aika pian tämän jälkeen lähdettiin ratsastamaan muutamaa erilaista rataa. Pienistä esteistä suoriuduimme ihan ok, mutta kyllähän se alkuun aikamoista hakemista oli. Suurimmaksi osaksi paikat esteille löytyivät suht hyvin, mutta toki mukaan mahtui myös useampi virhearvio. Esteiden noustessa vähän reilummin olin pari ekaa kertaa ihan hukassa, kun homma ei varsinaisesti ollut vielä ihan täysin hanskassa ja olo oli kuin kalalla kuivalla maalla. Asiaa ei varsinaisesti helpottanut se, että Kinkulla on edelleen maailman kummallisin hyppytyyli, jossa mukana pysyminen ei olekaan ihan peace of cake, varsinkaan näin pitkän tauon jälkeen. Viimeisellä kerralla kuitenkin tuntui, että sain vihdoinkin jollain tasolla jutun juonesta kiinni ja siihen oli hyvä lopettaa.

Valmennuksen jälkeen mulla oli tosi hyvä mieli. Oli ihana päästä hyppäämään hevosella, joka ei varmasti kiellä. Oma vähäinen hyppääminen ja rutiinin puute kuitenkin näkyi omassa tekemisessä selvästi ja oli tuskastuttavaa huomata, että jännitin kieltämistä myös nyt, vaikka tiesin, että K:n kanssa siitä ei olisi pelkoa. Onneksi oli niin kiltti ja rehellinen hevonen, joka ei välittänyt kuskin säätämisestä. Kaikin puolin todella hyvä valmennus ja myös Matin tyyli opettaa oli itselleni sopiva. Toivottavasti päästään treenaamaan samoissa merkeissä vielä toistamiseenkin!

Loppuun vielä vähän videomateriaalia tuosta räpiköimisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti