maanantai 2. helmikuuta 2015

Miltä se satula nyt sitten näyttää siellä selässä?

Täällä jatketaan ongelmien syiden pohdiskelua entistä suuremmalla vimmalla edelliseen postaukseen tulleiden kommenttien perusteella, paljon tuli hyviä ajatuksia ja neuvoja, kiitos kovasti niistä! Pakko kyllä myöntää, että tällaisena ylihysterisointiin taipuvaisena hevosenomistajana pieni pelko alkoi hiipiä mieleen lukiessani ehdotuksia mahahaavasta ja selkävioista, mutta toivotaan ettei kummastakaan edellä mainitusta tai muusta terveydellisestä seikasta ole tällä kertaa kyse.

Ajatuksenahan on nyt siis ensimmäisenä tarkistuttaa satulan sopivuus ammattilaisella, kuten edellisestä postauksesta kävikin ilmi, mutta tänään otin meidän koulupenkin tarkkaan tutkiskeluun omasta toimestani, että näin vähän mikä on tilanne. Itse en ole tässä asiassa millään lailla asiantuntija, vaikka aika hyvin väitänkin (vai ainakin luulen ;) olevani kartalla siitä miten satulan tulee selkään istua ja siksi ottaisinkin mielelläni vastaan mielipiteitä siitä miltä nämä seuraavat kuvat teidän silmäänne näyttävät.Omasta mielestäni painopiste tulee satulassa hieman liian taakse ja istuvuus takaa saisi olla parempi. Toppaukset menevät muuten hyvin selkää myöten, mutta takaa satula jää vähän irti selästä. Tämä saattaisi olla syynä tuohon lanneselän kireyteen, mikäli satula siis ratsastaessa pääsee heilumaan ylös-alas. Edestä istuvuus on mielestäni todella hyvä, eikä oikein parempi voisi enää olla.

Onko satuloiden päälle ymmärtäviä kuulolla, miltä näyttää ruudun sille puolelle?

Satula-asia noin muuten on edennyt sen verran, että Hipposportiin on soitettu ja Atelle jätetty soittopyyntö. Lähipäivinä odottelen soittoa takaisin päin ja sen jälkeen pääsemme toivon mukaan pikapuoliin suuntaamaan kohti Espoota.

8 kommenttia:

 1. Onko Poppiksesta tulossa postausta? Kun en löydä siitä vanhaa, niin olisi kiva tietää millainen poni siskollasi on nykyään :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poppiksesta on tulossa heti postausta, kun ehditään Iinan kanssa samaan aikaan tallille ja saadaan ponista vähän kuvamateriaalia. :)

   Poista
 2. Samaan kallistuisin kuin sinäkin, minusta satula on kenollaan taaksepäin. Olen saanut ohjenuoraksi, että kun koulusatulaa katsoo sivulta päin, pitäisi etukaaresta pystyä vetämään vaakasuora linja puoleen väliin takakaarta. Hankala selittää, mutta siis etukaaren korkeuden pitäisi olla n. puolet takakaaren korkeudesta. Tällöin istuimen syvin kohta asettuu keskelle satulaa ja ratsastajan paino oikeaan kohtaan. Tässä linkissä http://hevoskallio.fi/satulansovitus/ vedellään myös noita vaakalinjoja (ei tosin niin kuin yritin selittää). Etukuvasta satula ei minun silmääni kuitenkaan näytä kapealta, vaikka yleensä takakenoon kippaaminen on kapean satulan vaiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu itse myös olen noiden viivojen avulla arvioinut satulan sopivuutta. Kiitokset todella hyödyllisestä linkistä! :)

   Näinhän se yleensä on, että satula on jäänyt kapeaksi, jos alkaa kipata taakse, mutta siitä ei kyllä minunkaan mielestäni ole nyt kyse, vaan vika on jossain muussa.

   Poista
 3. Meillä ollessaan O:lla oli albionin koulusatula romaanin kanssa. Ikinä ei oireillut selkäänsä, ja liikkui hyvin. Tuosta kuvasta ei saa selvää onko selkärangan tila riittävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi, satutko muistamaan mikä malli oli kyseessä? :)

   Selkärangantilan pitäisi olla riittävän leveä, kun sitä levitettiin vielä entisestäänkin, mutta täytyy tarkistaa asia Atelta.

   Poista
 4. Satulaongelmien kanssa painineena minusta näyttää siltä että satulan syvin kohta ei ole etu- ja takakaaren puolivälissä vaan liian edessä eli satula kippaa eteen. Siksi se näyttää istuvan hyvin edestä ja jää irti takaa. Satula voi olla liian leveä tai liian kaareva. Selkärangan tilan levittäminen väkisin jälkeenpäin voi jopa muuttaa koko satulan rakennetta alkuperäiseen verrattuna, On ihmeellistä että ammattimyyjä ei edes huomannut kapeaa selkärangan tilaa kaupanteossa, mutta eipä olisi ensimmäinen kerta. Lisäksi satulan tasapainoa katsottaessa satulavyön pitää olla kiinni, muuten tulee väärä käsitys. Ongelmahan voi olla myös vastinhihnojen sijainnissa. Ja vanha totuus on että selästä asian tunteen parhaiten - kokeile ilman satulaa ja eri satulalla ja jos huomaat eroa niin sitä sitten on. Jos vielä tunnet painopisteesi olevan satulassa liian takana satula voi olla sinullekin sopimaton vaikka jalustinhihnojen kiinnityksen osalta. Ei ole helppoa ei.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kovasti kattavasta vastauksesta! :) Itsekin olen tässä pohtiessani päätynyt tulokseen, että satula saattaa olla liian kaareva. Onhan se kieltämättä hieman kummallista, että ammattimyyjältä jää tuollainen asia huomaamatta, mutta kuten totesit, niin eipä ole ensimmäinen kerta. Tämän takia pitääkin itsellä olla vähän edes käsitystä siitä miten satulan kuuluu istua, jotkut kun näistä "ammattilaisista" myyvät mieluummin kalleimman, kuin hevoselle sopivan satulan, näitäkin on kuultu ja nähty niin monia.

  En tiedä hämäävätkö kuvat jotenkin, mutta toki satulavyö näissä ylemmissä kuvissa on kiinni.

  Ei todellakaan ole helppoa, nämä satula-asiat ovat kyllä ehdottomasti ikävimpiä puolia hevosen omistamisessa, aina saa olla säätämässä...

  VastaaPoista