torstai 12. helmikuuta 2015

Onni faskiamanipulaatiossa

Olen pidemmän aikaa seuraillut suurella mielenkiinnolla erään kaverini facebook-päivityksiä hänen kahden hevosensa kuntouttamisesta. Kumpikin näistä hevosista on saanut eläinlääkäriltä tuomion, ettei niistä koskaan ole käyttöhevosiksi edes harrastelun tasolle. Kaverini ei kuitenkaan ole näistä mielipiteistä lannistunut, vaan päätti yrittää ja katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. En tarkalleen edes tiedä mitä kaikkia hoitoja hevoset ovat saaneet ja miten niitä on hoidettu, mutta lopputulos on joka tapauksessa se, että tällä hetkellä toinen hevosista on täydessä treenikunnossa ja starttasi viime vuonna useamman kerran raveissa ja tämän toisenkin kohdalla kuntoutuminen on onnistunut täysin yli odotusten ja hevonen paranee päivä päivältä. Näistä menestystarinoista vaikuttuneena laitoin tälle kaverilleni jokin aika sitten viestiä ja kyselin kuka käy hoitamassa hänen hevosiaan ja millaista käsittelyä hevoset saavat. Vastaukseksi sain, että tällä hetkellä hevoset saavat faskiamanipulaatiota pääasiassa Virtasen Niinan toimesta. Enemmän hoitomuodosta kuultuani mielenkiintoni heräsi entisestään ja samalla varasin myös Onnille ajan Niinan käsittelyyn.

Mitä faskiamanipulaatio sitten on?

Faskiamanipulaatio on italialaisen fysioterapeutti Luigi Steccon kehittämä tuki -ja liikuntaelimistön ongelmiin keskittyvä hoitomuoto, jonka avulla voidaan hoitaa kiputiloja sekä toiminnan häiriöitä. Faskiamanipulaatiossa käsitellään faskioita eli kehon kalvorakenteita ja pyritään palauttamaan niiden välinen normaali liukuminen. Faskiamanipulaatio perustuu faskian toiminnan normalisointiin seuraamalla faskiapisteiden muodostamia linjoja.

Lyhyesti sanottuna faskiamanipulaatio on siis lihaskalvojen käsittelyä. Klassiseen hierontaan verrattuna hoitomuoto on tehokkaampi ja vaikuttaa laajemmalla alueella, sillä käsittely tehdään syvemmältä.Toissapäivänä Niina sitten saapui paikalle ja ensi alkuun sain vastata kysymykseen siitä, onko Onnilla jotain tiedossa olevia ongelmia. Kerroin jäykkyydestä, vinoudesta ja viimeaikojen haasteista ratsastettaessa, sekä epäsopivasta satulasta. Tämän jälkeen Niina kävi koko hevosen läpi ja totesi tämän jälkeen Onnin lantion olevan aivan vinossa. Pääsin itsekin kokeilemaan tuota vinoutta ja se oli todella selvästi tunnettavissa, oikean puolen lonkkakyhmy oli useamman sentin edempänä kuin vasen. 

Hevosen läpikäymisen jälkeen alkoi itse käsittely, jossa käytettiin normaaliin hierontaan verrattuna vahvempia otteita. Totesin heti alkuun, että tämä hoitomuoto näytti minun silmääni paljon klassista hierontaa tehokkaammalta ja Niina totesi asian olevan juurikin näin. Onni nautti käsittelystä silminnähden enkä ole koskaan nähnyt sen reagoivan normaaliin hierontaan samalla tavalla. Onnin ongelmakohdat löytyivät vinon lantion lisäksi jo tutuksi tulleesta lanneselästä, jonka kalvot olivat melko kireät ja tämän lisäksi myös kumpikin lapa oli lukossa, tämä todennäköisesti seurausta eteen valuneesta satulasta. O vastasi hoitoon hyvin ja lopuksi koko hevonen oli lihaksistoltaan kuin muovailuvahaa. Yllätyksekseni myös lantio oli hoidon lopuksi suorassa, vaikka oletin sen suoristamisen vaativan useamman hoitokerran.Olin näkemäni perusteella jo melko vakuuttunut faskiamanipulaation toimivuudesta, joten odotin innolla selkään pääsyä ja mahdollisten muutosten näkemistä. Eilinen eli käsittelyn jälkeinen päivä piti pitää vielä vapaata, mutta tänään pääsin heti aamusta ratsastamaan satuloiden sovittelun merkeissä, kuten edellisessä postauksessa tulikin jo mainittua. Ei ehkä ihan optimaalinen päivä tunnustella miltä hevonen tuntuu käsittelyn jälkeen, kun muutoksena oli myös sopiva satula, mutta johtuipa se sitten mistä tahansa niin O oli huomattavasti paremman tuntuinen kuin aikoihin. Koska pääasia tänään oli kuitenkin satuloiden sovittelu jäi ratsastus melko kevyeksi ja lyhyeksi, mutta seuraavien päivien aikana selvinnee paremmin, miten käsittely sekä tietysti myös se sopiva satula vaikuttavat Onnin liikkumiseen.

Oliko faskiamanipulaatio tuttu hoitomuoto jollekin teistä?

6 kommenttia:

 1. Oon kuullu tästä, mutta ihmisille suunnattuna. :D Kaikkea ne keksii eläimillekin soveltaa, mikä ei varmasti ole yhtään huono juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eiköhän nykyään melkein kaikki ihmisten hoidot ole jo sovellettu eläimillekin. :D
   Itse en ollut koskaan aiemmin kuullut tästä faskiamanipulaatiosta, mutta nyt kiinnostaisi kyllä käydä kokeilemassa käsittelyä itsellekin, Niina kun tekee tätä hevosten lisäksi myös ihmisille.

   Poista
 2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta hoitomuodolta! Voisi olla meidänkin ponskille kokeilun arvoinen, kiitos vinkistä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on näinkin vähäisellä kokemuksella jo nyt aika vahva usko tähän käsittelyyn ja nyt kyllä vaihtuu meillä tavallinen hieronta faskiahoitoon.

   Oleppa hyvä, sitä varten tänne näitä kokemuksiani kirjoittelen, jos joku toinenkin saisi vinkkiä tai muuta apua näistä. :)

   Poista
 3. Tuttu vinkkas tästä ja mulla on sama kokemus virtasen niinan käsittelystä Ipen kanssa, hevonen näytti silminnähden nauttivan siitä ja kyllä tuli taas moniin asioihin selvyyksiä ja saatiin ekalla kerralla jumeja pois valtavasti! Ja mikä parasta, Niina ei tiennyt hevosella olevan raspaus pian ajankohtainen ja sanoi siitäkin että se täytyy raspata pian kun se käsittelyllä tunsi "jotakin" en muista nyt mitä, mutta oikein sanottu =D

  Ja mä sain tosi hyvät "kotihoito-ohjeet", hevonen on tuntunu kyllä ihan huipulta! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina on kyllä aikamoinen taikuri, mielenkiinnolla odotan minkälaista tulosta saadaan useamman käsittelyn jälkeen. Haha, aika jännä tuo raspaus juttu. :D

   Jee, kiva kuulla, että teillä on auttanut! Onni on myös ollut huomattavasti parempi nyt. :)

   Poista