keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Eilen villi pukkikone, tänään huippu esteponi

Jos luulin, että toissapäiväinen yksi pukki laukannostossa oli villiä käytöstä Fannylta, niin taisi tulla pieni virhearvio. Taisin myös mainita, että Fanny ei pukittele melkein koskaan... heh, olisi ehkä kannattanut pitää mölyt mahassa, koska eilen pukkeja sitten oikein sateli. 

Pakkasta oli aamulla -7 ja näyttää siltä, että mitä enemmän on pakkasta, sitä virtaisampi ponistakin tulee. Heti alettuani ravailemaan alkukäyntien jälkeen energiaa kyllä riitti, mutta kaikki muu sujuikin sitten vähän nihkeästi. Fanny ei oikein taipunut, eikä muutenkaan oikein malttanut keskittyä. Ajattelin sitten, että otan vähän laukkaa, niin saa ponikin paikkoja paremmin vertymään ja on helpompi palata sen jälkeen ravityöskentelyn pariin. No, laukannoston sijaan sainkin sitten oikean sarjan kunnon köyryselkäpukkeja. Poni kävi niin kuumana, että sama toistui ainakin viisi kertaa ennen kuin oikeasti päästiin siihen laukkaamiseen asti. Eikä ne nostot vielä sittenkään normaaleja ollut, vaan poni oikein loikkasi laukkaan ja lähti vaan viipottamaan tuhatta ja sataa. 

Päätin antaa Fannyn purkaa vähän virtaa ja tehtiinkin pitkän aikaa hommia laukassa. Paljon temponvaihteluja, ensin muutama askel kunnolla eteen, sitten kiinni ja takaisin normaaliin laukkaan ja taas eteen. Tämä sujui tosi hyvin, poni lähti terävästi pohkeesta ja tuli istunnalla hyvin takaisin. Tämän jälkeen palattiin taas niihin nostoihin ja johan onnistuivat nekin normaalisti. Laukan jälkeen jatkettiin temponvaihteluja vielä hetki ravissa ja aika kivasti alkaa jo sujumaan siinäkin. Ratsastettavuus parani huimasti laukkailun jälkeen ja lopuksi sainkin taas kaivettua esiin tosi kivaa ravia. Taivuttelin kiemuraurilla ja volteilla ja Fanny oli lopuksi tosi hyvän ja taipuisan tuntuinen, ainut vaan, että en saa vasenta pohjetta vieläkään ratastettua niin hyvin läpi, kuin haluaisin. Sama ongelma on ollut nyt jo pidemmän aikaa, mutta eiköhän tähän saada perjantaina kouluvalmennuksessa taas apua. 

Tänään oli vuorossa estevalmennus. Heti Fannyn tarhasta haettuani huomasin hokin reiän vasemmassa takajalassa vähän kavion yläpuolella. On se kyllä varsinainen koheltaja, eilen vasta sai hokit alle ja nyt jo vekki kintussa, voi hyvää päivää. Pitäisköhän lopputalveksi hommata sille joku kokovartalohaarniska? 

Putsasin haavan, laittelin ponin kuntoon ja suunnattiin maneesiin. Alkuverkassa Fanny toimi aika kivasti, virtaa ei enää ollut samalla lailla, kuin parina aikaisempana päivänä, mutta hyvin se liikkui silti ja oli pehmeä ja taipuisa ratsastaa. 

Hyppääminen aloitettiin kolmella pystyllä. Ensimmäisellä pystyllä oli maapuomi ennen ja jälkeen esteen, toisella ennen estettä ja kolmannella esteen jälkeen. Maapuomien tehtävänä oli saada hevoset tarkoiksi jaloistaan. Tällainen tehtävä on Fannylle tosi hyvä juurikin sen takia, että se oppii nopeammaksi ja tarkemmaksi. Hypyt sujuivat hyvin, eivätkä maapuomitkaan aiheuttaneet ihmettelyä. Korkeutta nostettiin pikku hiljaa ja yksi esteistä muutettiin okseriksi, toisen esteen alle laitettiin sokeripaloja pelotukseksi. Ihan pienen epäröinnin häivän tunsin Fannyssa, kun sokeripala-estettä lähestyttiin ensimmäisen kerran, mutta pitämällä pohkeen vaan hyvin kiinni poni kuitenkin hyppäsi kyselemättä. 

Esteiden korkeus oli lopuksi n.90cm ja helposti sujui vielä silläkin korkeudella. Fanny hyppäsi koko tunnin tosi hyvin ja paikatkin osuivat aika kivasti kohdilleen. Yhtään huonoa hyppyä ei tullut ja vaikka muutama hyppy tuli vähän pohjaan poni odotti hyvin, eikä alkanut säätää omiaan. Vielä kun ratsastajakin muistaisi näissä tilanteissa odottaa eikä syöksyä liikaa hyppyyn, niin helpottaisi tietysti asiaa... Nyt vaan treeniä lisää, niin jää turha epävarmuus pois ja alkaa homma toimia entistä paremmin. 

 (c) Maria Järvinen

Yksi kuva vielä tältä päivältä. Laatu ei päätä huimaa, mutta tätä nämä kuvat nyt aikalailla talven ajan sitten ovat. Meidän maneesi on niin kovin pimeä, ettei kunnollisia kuvia vaan oikein saa. Koittakaa kestää. :) Yritän huomenna vielä laittaa tänne videopätkän tunnista, nyt ei kone suostu yhteistyöhön.

3 kommenttia:

 1. Siis pukittiko se oikeen monta peräjälkeen? Se on kyllä uutta, en tiennyt että poni osaa moista ;D Täällä ollessaan Fanny heitti aina vaan yhden pukin kerrallaan.

  VastaaPoista
 2. Haastoin sut (:

  http://kauratassu.blogspot.fi/2013/10/haaste.html

  VastaaPoista
 3. Juu, useampi pukki tuli aina peräkkäin.

  Käyn tsekkailemassa Vilma. :)

  VastaaPoista