keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kisakausi 2013

Jokelan kisat jäivät näillä näkymin tämän vuoden viimeisiksi, joten nyt onkin hyvä aika kirjoitella jonkinlainen kooste kauden kilpailuista. Startteja kertyi yhteensä 15, seitsemän koulukisoista ja kahdeksan estekisoista. 15 starttia saattaa kuulostaa pieneltä määrältä, mutta mulle se oli enemmän kuin moniin vuosiin. Jo usean vuoden ajan hevosten sairastelut ovat rajoittaneet kisat melko vähäisiksi ja olen niin onnellinen, kun tilanne tällä kaudella näytti vihdoin huomattavasti paremmalta! Startteja kertyi ihan mukavasti myös siihen nähden, että kausi alkoi vasta toukokuun lopussa kevään kuluessa aika tehokkaasti hääjärjestelyjen parissa.

Kisakausi starttasi 19.5 Leevin kanssa Tuusulassa seurakoulukisoilla. Yhteistyötä ponin kanssa oli takana vajaa 5kk ja valmennustunteja ennen kisoja oli pohjalla ehkä kaksi kiireisen kevään takia, joten reissuun lähdettiin asenteelle lahjattomat treenaa. Leevi oli ollut ennen kisoja viimeksi ihmisten ilmoilla edellisenä syksynä, joten poni kävi kisapaikalla "hieman" kierroksilla. Jännittyneen verkan jälkeen lähdettiin radalle, jossa poni jännittyi vielä entisestään. Leevi kiljui _koko_ radan ajan ja sen kaviot olivat lähes liimautuneet kentän hiekkaan, mutta ankaralla punkemisella ja tuuppimisella saatiin kuitenkin kasaan rikkeetön rata. Kiltti tuomari antoi tästä lievästi sanottuna pinkeästä huutoesityksestä kuitenkin tasan 60%.

Seuraavat karkelot olivat parin viikon päästä ihan kotinurkilla eli raviskalla ja luokkana oli He B:0. Tutussa paikassa Leeviä ei jännittänyt ollenkaan niin paljon ja radasta selvittiin ilman kiljumista. Jännittynyt suoritus, mutta huomattavasti parempi, kuin ensimmäisissä kisoissa. Prosentit 59 ja 18 lähtijän joukosta olimme seitsemänsiä ja jäimme puolen pisteen päähän sijoituksesta.


Raviskan kisoista parin viikon kuluttua oli vuorossa koulukisat Alaspäässä, luokkana He B:3. Verkassa Leevi toimi super-hyvin ja jännitystä ei ollut havaittavissa nimeksikään edellisiin kertoihin verrattuna. Sama hyvä fiilis jatkui radallakin ja nämä olivat ainoat kisat, joissa rata tuntui oikeasti menneen hyvin. Kaikkien pettymykseksi tuomari ei kuitenkaan ollut ihan samaa mieltä ja tuloksena 59,773%.


Heinäkuun lopussa päätettiin käydä kokeilemassa miten estepuoli sujuu ja suunnattiin taas raviskalle. Treeneissä poni oli hypännyt tosi hyvin, mutta radalla se teki saman mitä koko edellisen syksyn aikasemman ratsastajansakin kanssa eli kielsi ulos. Samalla meinasin itsekin joutua maistelemaan kentän hiekkaa...


Raviskan kisoista seuraavana päivänä hyppäsin Vuonismestaruuksissa 80cm luokan Lotilla, jonka selässä olin ollut ennen kisoja ehkä viisi kertaa ja näistäkin kerroista kolme yli puoli vuotta aiemmin. Huimien treenikertojen lisäksi ponikaan ei ollut juuri edes hypännyt ennen kisoja, joten odotukset eivät olleet kovin korkealla. Maaliin päästiin kuitenkin kaikesta huolimatta, tosin kahden pudotuksen ja yhden kiellon kanssa. Lotti tsemppasi mielettömän hyvin, mutta tämän parempaan suoritukseen ei näillä lähtökohdilla päästy.


Elokuun puolessa välissä suunnattiin Leevin kanssa taas tuuppaamaan koulua, tällä kertaa Tuusulaan ja ohelmana He B:3. Poni oli verkassa huonomman tuntuinen kun vielä ikinä aikaisemmin ja sama meno jatkui radallakin, prosentit 57,727.


Elokuun lopussa oli vuorossa ensimmäiset kisat Fannyn kanssa eli harjoitusestekisat Equiluxxilla Janakkalassa. Poni toimi kisoissa kuin vanha tekijä ja tuloksena tasaisen ja virheettömän suorituksen jälkeen sija 4/16.


Syyskuun alussa mentiin Fannyn kanssa ensimmäisiin "oikeisiin" kisoihin eli seuraestekisoihin Aulangolle. Ensimmäinen rata meni kiemurrellessa ja ihmetellessä, mutta toinen rata oli jo super-hyvä ja sujuva. Kummastakin luokasta yksi puomi mukaan perusradalta.


Parin viikon päästä Aulangon kisoista haukattiin liian iso pala ja mentiin hyppäämään raviskalle, joka on kisapaikkana todella vaikea. Fanny keksi pienissä ponin aivoissaan, ettei ole pakko hypätä, jos ei huvita ja sekä 70cm, että 80cm luokista tuli hylky.


Heti seuraavana viikonloppuna piti mennä ottamaan uusinta yritys Verrattomalle Hämeenlinnaan, mutta Fanny jäikin kotiin parantelemaan pöhköilyjensä seurauksia ja mukaan lähti Leevi. Luokkana oli hurja 60cm ja Leevi hyppäsi ensimmäistä kertaa yli vuoteen kisoissa radan loppuun asti ottamatta hylkyä kieltojen takia. Radan jälkeen oli kyllä niin huippu-fiilis, ettei uusinnassa pudonnut yksi puomikaan haitannut yhtään.


Lokakuun puolessa välissä kotitallilla oli Fannyn elämän ensimmäiset koulukisat. Poni yllätti totaalisesti tekemällä kummassakin luokassa tosi hyvät ja tasaiset radat. Tuloksena raviohjelmasta jaettu ensimmäinen sija prosentein 66,666 ja C:1 toinen sija prosentein 65,5.


Kauden viimeiset kisat olivat Jokelassa 10.11, lajina koulu ja luokkana C:1. Kisat olivat Fannyn ensimmäiset koulukisat vieraalla tallilla ja pienestä jännityksestä huolimatta tuloksena mielettömät 71% ja toinen sija 31 lähtijän joukossa. Super poni ja huippu lopetus kaudelle!

2 kommenttia: