maanantai 30. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

Sain tämän haasteen Erikalta, kiitos! :)

"Tämä haaste on tarkoitettu niille, jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös että kysymyksiin vastataan laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Kerro blogissasi kenet olet haastanut."

Haastan LiisanJennin ja Iinan

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
Fabricia eli tutummin Fanny on 8-vuotias Suomessa syntynyt risteytyponi-tamma. Luonteeltaan Fanny on maailman kiltein ja suloisin, mutta tarpeen tullen se osaa olla myös todellinen poni. Ratsastaessa Fanny on todella miellyttämisenhaluinen ja yritteliäs, työmotivaatio on siis huippu-luokkaa ja asenne työntekoon loistava.

Tasoltaan Fanny on tällä hetkellä  koulupuolella helppo C, kohta puoliin voinee jo sanoa helppo B. Esteillä tuloksia löytyy 80cm tasolta.


Hevoset vai ponit? Miksi?
Ennen Fannya olen omistanut aina hevosia, mutta siitä huolimatta ponit ovat tuntuneet aina enemmän omalta jutulta. Tiedostan sen tosiasian, että näin poni-iän ylittäneenä hevosen kanssa etenemismahdollisuudet olisivat paremmat, mutta silti poneissa vaan joku viehättää. Ehkä se, ettei tipu niin kovin korkealta? :D Vaikka en mikään kääpiö pituuteni puolesta olekaan, niin olen aina pystynyt ratsastamaan hyvin isoilla poneilla ja jos jonkinmoisen poni-otuksen selästä olenkin itseni löytänyt, aikaisemmin ratsastin mm. paljon myyntiponeja, joita tuttuni toi Tanskasta.

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Vanha hoitohevoseni suomenhevos-ruuna Toto-Ville eli tutummin Ville. Ikää taisi itselläni olla 12v ja taitoa ei kovin kummoisesti, joten tämä varsin voimakastahtoinen ja reipas ruuna vei mua välillä pitkin maneesia kuin litran mittaa. Ravurinakin aikaisemmin toiminut Ville teki välillä yleensä aina juuri niin kuin itse tahtoi ja pienellä 12-vuotiaalla tytöllä selässä ei ollut asiaan kovin paljon sanottavaa. Välillä jopa vähän hirvittikin Villen selässä vauhdin vaan kasvaessa ja kasvaessa, mutta eihän sitä voinut hevosen omistajalle kertoa, koska oli niin siistiä saada hoitaa yksityishevosta, jolla sai vielä ratsastaakin useamman kerran viikossa... :DKumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Riippuu ihan hevosesta ja sen käyttötarkoituksesta. Kevyellä käytöllä oleva hyvän kaviolaadun omaava hevonen ei välttämättä tarvitse kenkiä, mutta aktiivisessa käytössä olevat hevoset eivät yleensä pärjää ilman. Omat hevoseni ovat aina olleet kengässä. 

Fannyn kengän kokoa en itseasiassa edes tiedä, kun ei tarvitse niitä itse hankkia.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Puolesta, omat hevoseni ovat olleet aina sen verran aktiivisessa käytössä, että helpompaa on ollut klipata talvisin, kuin kuivatella tunteja joka päivä. Toki loimi-rumban kanssa on oma vaivansa, mutta mieluummin se, kuin vilustumisvaara ja monta ylimääräistä tuntia tallilla loimia vaihdellen. Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Fanny tarhaa isossa laumassa, sen lisäksi samassa tarhassa on kuusi muuta ponia. Olen itse sitä mieltä, että hevosen kuuluu tarhata kaverin kanssa, koska se on sille luontaista. Tästä syystä mun hevoset on tarhanneet yksin vain silloin, kun on ollut pakko. Toki laumassa tarhaamisessa on omat riskinsä ja haavereita tulee väistämättä joskus, mutta ne ovat kuitenkin pientä.

En kuitenkaan tietysti tuomitse niitä, jotka omistavat kalliimman hevosen ja haluavat vahinkojen minimoimiseksi tarhata sen yksin. Tällaisessa tapauksessa on täysin ymmärrettävää, ettei haluta ottaa turhia riskejä. Itselläni ei ole vielä ollut niin arvokasta hevosta, ettenkö olisi uskaltanut laittaa sitä toisten kanssa samaan tarhaan, mutta jos joskus sellaisen hankin (mitä ei todennäköisesti tule tapahtumaan), niin sitten ehkä joudun miettimään tätä asiaa uudestaan.


Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Luonne totta kai, mutta en voi väittää etteikö myös ulkonäöllä ole merkitystä. Olen aina tykännyt vähän erikoisemman näköisistä hevosista (esim. juuri värin puolesta) ja hevosta ostaessani mielenkiintoni ovat herättäneet juurikin jollain lailla massasta poikkeavat hevoset. En kuitenkaan ostaisi hevosta vain ulkonäön perusteella, vaan kuten tuli sanottua, niin luonne on se tärkein asia. Itse toivon, että hevonen on miellyttämisenhaluinen ja omaa hyvän työmotivaation, tällöin sen kanssa on kiva toimia.

Millainen on hyvä hevosblogi?
Itse tykkään lukea aktiivisesti postailevien kirjoittajien blogeja, koska heidän elämässään on helpompi "pysyä mukana". Tekstin pitää olla selkeää eikä ripaus huumoriakaan ole pahitteeksi. Kuvia ja videoita on tietenkin aina kiva katsella, mutta ne eivät ole välttämättömiä, jos teksti muuten on mielenkiintoista.


Pahin tippumisesi?
Viime sunnuntain pää edellä maastoutuminen

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta suunnilleen 15-20

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Normaalisti 7 kertaa viikossa. Pyrin pitämään Fannyn joka päivä liikkeessä ja sellaisia päiviä, kun se ei tee mitään on tosi harvoin. Kunnon treeni tehdään yleensä 4 kertaa viikossa ja sen lisäksi maastoillaan tai poni juoksee liinan päässä. Vapaapäivä Fannylla on yleensä kerran viikossa ja silloin käyn vaan taluttelemassa.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Jotain näiden kahden väliltä, mutta jos jompi kumpi täytyy valita, niin enemmän varovainen. En ole tyhmän rohkea enkä näin ollen mene esimerkiksi vaarallisesti käyttäytyvien hevosten selkään tahallani rikkomaan itseäni, mutta en kuitenkaan silti hätkähdä pienestä. Nuorempana olisin vastannut olevani uhkarohkea, mutta thank god ikä on tuonut vähän viisautta ja itsesuojeluvaistoa, enkä enää suostu ihan joka hevosen kyytiin.


4 kommenttia:

  1. Tää oli mun mielestä hyvä haaste, mielenkiintoiset kysymykset! Oli kiva päästä lukemaan sunkin vastaukset :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos haasteesta! :) Sinun blogisi vaikutti niin kivalta että piti liittyä myös lukijaksi.

    VastaaPoista