keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Tehohoito-viikonloppu: kiropraktikko ja kraniosakraaliterapia

Viime viikonloppuna Fanny sai jos jonkinmoista hoitoa, ensin oli lauantaina kiropraktikko ja sunnuntaina sen lisäksi kraniosakraaliterapia. Kiropraktikon käsittelyssä poni oli nyt kolmatta kertaa ja seuraava hoito onkin vasta keväällä, kun nyt oli enää ihan pientä korjattavaa. Lantio oli vielä vähän vinossa ja selässä jotain pientä, mutta muuten kaikki ok.

Sunnuntaina meillä oli tallilla kraniosakraaliterapiaa Pekka Kannuksen johdolla opiskeleva ryhmä.
Kraniosakraaliterapian hoitotekniikat ovat kevyttä manuaalista terapiaa, jonka avulla helpotetaan kehon luontaista kykyä korjata häiriötiloja vapauttamalla mm. kehon kalvojen jännitteitä. Itselläni ei ollut kyseisestä hoito-muodosta mitään aikaisempaa kokemusta, mutta kun tallinomistaja alkuviikosta kyseli olisinko halukas osallistumaan tähän Fannyn kanssa vastasin heti myöntävästi, koska kaikkea uutta on aina mielenkiintoista kokeilla. Homma toimi siis niin, että nämä opiskelijat sekä Pekka katsoivat minun ja kahden muun tallilaisemme ratsastusta maneesissa ja arvioivat  sekä hevosen, että ratsastajan vinouksia ja jäykkyyksiä ja sen jälkeen hoitivat hevoset kraniolla. En ole vielä saanut sähköpostiini kunnon "analyysia" meistä molemmista enkä valitettavasti muista läheskään kaikkea mitä sanottiin, mutta kirjoitan tähän nyt parhaiten mieleen jääneet asiat.

Ongelman ydin olin minä itse, niinhän se yleensä on, että vika löytyy sieltä satulan päältä ja niin tälläkin kertaa. Oma lantioni on aivan vino, josta syystä myös istun selässä vinossa ja vasen jalkani on koko ajan taaempana, kuin oikea ja vinossa oleva lantioni vääntää satulaa koko ajan vinoon. Myös Fanny on toiseen suuntaan vinompi, niin kuin kaikki hevoset, mutta oma vinouteni tekee siitä entistä vinomman, kun se yrittää korjata tätä minun aiheuttamaani epätasapainoa. Toki olen tiennyt olevani vino ja sitä on valmennuksessa saatu jo paljon korjattua, mutta en ole tiennyt vinouden johtuvan lantiostani, vaan olen ajatellut sen olevan "normaalia" toispuoleisuutta.

Kun vinoudet oli katsottu ratsastaessa hevoset tuotiin talliin ja niiden kranio-hoidot aloitettiin. Fanny reagoi hoitoon paljon selvemmin, kuin esimerkiksi tavalliseen hierontaan ja se todella näytti nauttivan olostaan. Alahuuli roikkui rentona ja poni oli ihan puolinukuksissa, välillä kipeän paikan osuessa kohdalle se venytti kaulaansa ja väänteli suutaan, tehokasta näytti siis olevan.Ratsastuksen jälkeen Pekka katsoi mua vielä ilman, että olin hevosen selässä ja löysi lisää vinouksia, toinen hartia on alempana kuin toinen ja vasen nilkka taittuu vähän sisälle, kun kävelen tai vaan seison. Vino lantioni on syy myös tuohon nilkan virheasentoon, kuten kaikkeen  muuhunkin. Se on todennäköisesti ollut vino syntymästäni asti, mutta alkanut vaivaamaan vasta nyt vanhemmiten (kylläpä kuulosti kamalalta, ihan kuin olisin jo joku vanha mummo :D). Vasen polvi aloitti kipuilun joskus viisi vuotta sitten ja se on haitannut liikkumista tasaisin väliajoin, usein sen kanssa on jopa vaikea ratsastaa. Myös vasenta lonkkaa särkee vähän väliä, joten vaivoja on riittänyt viime vuosien aikana. Ihan huippua, että näihin vaivoihin löytyi nyt vihdoin syy ja ne päästään hoitamaan kuntoon! Sovimme siis Pekan kanssa, että menen itse kraniolla hoidettavaksi seuraavaksi, kun hän tulee näillä suunnille. Googlettelin vähän tuota kraniosakraaliterapiaa ja löytyi kyllä ihan uskomattoman hienoja kokemuksia ihmisillä siitä ja uskon vahvasti, että omakin kroppani saadaan sen avulla kuntoon! Tietysti netistä löytyi myös niitä, joiden mielestä koko juttu on höpö höpöä, mutta itse uskon kyllä sen toimivan. Oon niin innoissani tästä, enkä malttaisi odottaa, että saan lantioni suoraksi ja pääsen näkemään kuinka se vaikuttaa ratsastukseen ja kaikkeen muuhunkin!

Mun ja Fannyn lisäksi katsottiin myös meidän satula ja yllätys yllätys sekin oli tietysti aivan vino. Toppaukset olivat painuneet ihan epätasaisesti, joten ei ihmekään, että satula keikkuu välillä varsinkin laukan jälkeen. Nyt näin ensimmäistä kertaa ihan konkreettisesti kuinka ratsastajan istunta vaikuttaa satulaan. Lantion suoristamisen jälkeen vuorossa on siis heti satulan toppaus, ennen sitä toppaus on turha, koska saan nopeasti satulan taas toispuoleiseksi istunnallani, jos en ole itse ensin suora.

Huhhuh, kylläpä tuli uutta informaatiota muutaman tunnin aikana, olen niin onnellinen, että osallistuttiin tuohon todella mielenkiintoiseen "kurssiin", koska nyt tulee korjattua samalla kertaa monta asiaa ja näiden korjausten jälkeen uskon meidän työnteon ja yhteistyön pääsevän taas ihan uusiin ulottuvuuksiin! Jos jota kuta alkoi kiinnostaa enemmän tämä kranio, niin googlettamalla löytyy aika hyvin tietoa kyseisestä aiheesta, voin suositella tätä ihan kaikille sen perusteella mitä aiheesta sunnuntaina kerrottiin ja mitä itse näin, omia kokemuksiani kerron heti, kun vaan pääsen itse hoidettavaksi! :)


6 kommenttia:

 1. Oho! Kuulostaapa mielenkiintoiselta tuo kranioterapia! Mulla on kanssa lantio vinossa, ja oon saanu paljon apuu kalevalaisesta jäsenkorjauksesta, mutta vois vähän selvitellä lisää tuostakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä itseasiassa ajattelinkin sua heti, kun meille kerrottiin sunnuntaina mitä kaikkea kraniolla voi "korjata", piti sanoakin sulle, että tsekkaapa kyseinen hoitomuoto googlesta, mutta onneksi luitkin tämän jo täältä. :D

   Poista
 2. Voihan vitsit! Ois ollut ihan sairaan mielenkiintosta olla näkemässä, harmi kun en tiennyt :( Mä oon myös ihan totaalivinossa että tervetulemasta kerhoon! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oli kyllä tosi mielenkiintosta! Mikset oo korjauttanut sun vinoutta?

   Poista
  2. Hoh. Enpäs oo huomannut tätä :D mutta joo eipä sitä pahemmin korjailla ku rangassa vika.

   Poista
  3. Ai, sulla on jotain isompaa vikaa, höh. :/

   Poista