perjantai 6. joulukuuta 2013

Pohdintaa kaudesta 2013 ja tavoitteet kaudelle 2014

Tämä teksti toimii vähän niinkuin jatkona kisakausi 2013-postaukselle, joten jos se on jäänyt lukematta, niin kannattaa käydä vilkaisemassa.

Kisakausi siis starttasi toukokuussa ja ratsuna tässä vaiheessa oli ainoastaan Leevi. Kevään aikana valmentautuminen jäi todella vähäiseksi jo aiemmin kerrottujen muiden kiireiden ja myös ympäri Suomea riehuneen Herpes-viruksen takia. Virus vaikutti meidän elämäämme siten, että maneesitalli, jossa kävimme normaalisti valmennuksissa oli suljettuna vierailta (ettei tauti leviäisi sinne) joten tunneille ei päästy, kun vasta toukokuussa.


Kauteen lähdettiin siis aika valmistautumattomina, mutta tavotteita tehtiin toki kuitenkin. Yhteistyötä Leevin kanssa oli tuolloin toukokuussa takana vajaa puoli vuotta ja ensimmäisten yhteisten kisojen jälkeen asetettiin tavoitteet loppukaudelle. Lievästi pinkeän radan jälkeen oli selvää, mitä jatkossa lähdetään hakemaan; LISÄÄ RENTOUTTA suorituksiin. Tarkoitus oli tehdä jokunen startti seuratasolla ja loppukaudesta käydä muutamissa aluekisoissa. Itse asetin tavoitteeksi, että prosentit saataisiin päälle 60 ja sen ei pitänyt olla mikään ongelma, kun poni vaan oppisi vähän relaamaan radalla. Hyppäämisen osalta ei oikein ollut mitään tavoitteita, koska pääpaino oli kuitenkin koulupuolella, suunniteltiin vaan, että käydään hyppäämässä jokuset kisat, jos siltä tuntuu. Toiveena tietysti oli, että poni hyppäisi radan loppuun ilman kieltoja.


Koulukisojen osalta tavoitteet jäivät suurelta osin saavuttamatta. Alaspään-kisojen rata oli ainut, jossa Leevi tuntui hyvältä eikä ollut niin jännittynyt, kuin normaalisti. Muissa kisoissa mentiinkin sitten vain takapakkia, eikä yli 60% suorituksiin päästy, vaan päinvastoin tulokset vain huononivat. Myös aluetason kisat jäivät toteutumatta. Kotona Leevin ratsastettavuus parani kovaa vauhtia, mutta kisoissa koko pakka levisi käsiin, eikä homma vaan tuntunut toimivan ponin jännittäessä hullun lailla. Koulustartteja kertyi loppujen lopuksi vain neljä, joten on ihan ymmärrettävää, ettei tavoitteeksi asetettua rentoutta löydetty, kun ei ratoja vaan yksinkertaisesti saatu tarpeeksi alle. Estepuolella tavoite tuli kuitenkin kaikkien yllätykseksi saavutettua, kun  päästiin Verrattomalla rata loppuun ilman yhtäkään kieltoa.

Leevin kanssa yhteistyö jäi näillä näkymin tähän kauteen, joten vaikka kisat eivät sujuneet ihan suunnitelmien mukaan, niin en voi kuin kiittää ponin omistajia hurjasti, että sain käyttää tätä loistavan persoonan omaavaa otusta ja kerätä sen kanssa kallisarvoista kokemusta! :)


Fanny astui kuvioihin heinäkuussa ihan kesken kauden, joten sen kanssa tavoitteena oli ainoastaan saada ponille mukavia kokemuksia ja ylipätään saada totutettua se koko kisatouhuun. Fannyn kisaura alkoi kuitenkin paremmin, kuin edes olisin voinut ikinä kuvitella sen ottaessa kahdeksasta startistaan neljä sijoitusta. Onnistumisien joukkoon mahtui toki myös täydelliset epäonnistumiset raviskan estekisoissa, mutta en jaksa (ainakaan vielä tässä vaiheessa) uskoa, että hyppäminen ei sujuisi jatkossa, kun vaan saadaan lisää rutiinia hommaan. Koulupuolella poni esitteli sellaista tasaisuutta ja varmaa tekemisen meininkiä, että se lupaili kyllä hyvää ensi kaudelle. Raviskan kisoista huolimatta en voisi olla tyytyväisempi Fannyn suorituksiin ja täytyy sanoa, että se todella ylitti odotukset!

Mitkä ovat siis ensi kisakauden tavoitteet Fannyn kanssa? 

Mikäli talven treenit sujuvat suunnitelmien mukaan ja poni pysyy kunnossa on tarkoituksena startata muutama helppo C ja sen jälkeen siirtyä kisaamaan B:tä ensin seuratasolla. Päätavoite koulupuolella on startata B:tä aluetasolla viimeistään loppukesästä.

Estepuolelle on vähän vaikea vielä miettiä tavotteita, kun en tiedä jatkuuko ponin keksimä kieltely, mutta mikäli siitä päästään eroon, niin 80cm-luokista hyvät tasaiset 0-radat olisivat toiveissa. Ja jos hyppäminen tuntuu sujuvan, niin ehkä myös 90cm?

Näillä mietteillä lähdetään kohti kisakautta 2014!

Millaisia tavoitteita teillä lukijoilla on ensi vuoden varalle? :)

2 kommenttia:

  1. Teillä on Fannyn kanssa melkolailla samat tavoitteet ensi kaudelle kuin meillä. Leevikin vaikutti oikein positiiviselta kaverilta, harmi jos teidän yhteistyö päättyi mutta kiva että pääsette Fannyn kanssa treenaamaan kunnolla. Tsemppiä uudelle kaudelle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, päästäänkin sitten seuraamaan puolin ja toisin kuinka tavoitteet saadaan toteutettua! Kiitos, samoin teille! :)

      Poista