Tämä aihe tuntuu herättävän paljon mielenkiintoa niin hevosihmisten, kuin ei hevosihmistenkin keskuudessa ja itseltänikin tätä on kysytty monet kerrat, useammin juurikin näiden hevosia harrastamattomien suunnalta. - Paljon, on vastaus, jonka olen kysyjälle yleensä antanut ja jos tarkempia summia on haluttu tietää olen kertonut joitain yleisimpiä kuluja, kuten tallivuokran ja kengityksen ja yleensä kysyjä on jo tässä vaiheessa vähän kauhistunut. Itseäkin alkaa usein vähän hirvittää, jos alkaa yhtään tarkemmin miettimään tähän harrastukseen kuluvia summia ja tästä syystä en ole viitsinyt aikaisemmin kiusata itseäni laskeskelemalla kuluja sen tarkemmin. Viimeisimmän aihetta koskevan keskustelun jälkeen jäin kuitenkin pohtimaan asiaa ja vaikka tieto tunnetusti lisää tuskaa päätin mielenkiinnosta alkaa kirjata ylös mitä tämä kaikki oikein kuukaudessa tulee maksamaan.
Se kuinka paljon hevoseen kuluu rahaa riippuu tietysti monesta asiasta, suurimpana tekijänä on se
miten ja
millaisissa olosuhteissa harrastaa. On esimerkiksi sanomattakin selvää, että omassa pihassa paria maastoköpöttelyhevosta pitävä omistaja selviää pienemmillä kuluilla, kuin esimerkiksi kahta kilpahevosta täyshoidossa maneesitallilla pitävä henkilö. Kummallakin edellä mainitulla menee hevosiin niin sanotut pakolliset kulut, mutta kilpailevalla omistajalla menee tähän päälle vielä paljon muita kuluja, joilta maastohevosten omistaja välttyy, tällaisia ovat mm. valmennusmaksut, kisojen lähtömaksut, kisa -ja valmennusreissuihin kuluvat bensat ja ratsastajan sekä hevosen lupamaksut, mikäli kisataan seurakisoja korkeammalla tasolla. Myös uusia varustehankintoja kilpaileva ratsastaja joutuu tekemään useammin. Omassa pihassa hevosia pitävällä tulee kuluja tietysti mm. heinästä, kuivikkeista ja sähköstä, mutta silti jäädään vielä kauas siitä mitä kilpaileva ratsastaja maksaa harrastuksestaan.
Seuraavaksi kokosin vähän listaa yleisimmistä kuluista, jotka tulivat mieleeni. Jotain jäi varmasti mainitsematta, mutta laittakaa toki viestiä kommenttiboksin puolelle, jos tällaisia puutteita huomaatte tai haluatte tietää jostain lisää. :) Kaikista kuluista en löytänyt tähän hätään laskuja tai kuitteja, joten joissain kohdissa summat ovat vain suuntaa antavia tai (huonon ;) muistini varaisia, joten pahoittelut tästä.
Tallivuokra
Tämä on tietysti se suurin menoerä kuukaudessa, vuokra vaihtelee paljon sen mukaan missä alueella ollaan ja onko kyseessä itsehoito, puolihoito, täyshoito vai jotain siltä väliltä. Oman lähialueeni tilannetta pikaisesti vilkaistuani ja selvitettyäni näytti siltä, että vuokran hinta pyöri pienillä yksityistalleilla siinä suunnilleen 300-350e:ssa, halvimmalla maneesitallilla n.400e ja kalleimmalla reilu 700e.
Meillä sijainti on aika hyvä, koska tallivuokrat ovat vielä suhteellisen kohtuullisia, mutta pääkaupunkiseudulla hevosen asumisesta saakin jo pulittaa monta sataa enemmän ja siellä tuhatta euroa lähentelevä vuokra taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus ainakin näillä paremmilla talleilla.
Vakuutukset
Vakuutuksia löytyy monia erilaisia ja hevosen omistajana saat päättää itse minkälaisen vakuutuksen hevosellesi otat. Halvimmalla taitaa selvitä, jos ottaa vain henki -ja vastuuvakuutuksen, mutta suurimmalla osalla hevosista taitaa olla suppea tai laaja eläinlääkärikuluvakuutus. Omilla hevosillani on aiemmin ollut aina laaja vakuutus, mutta vakuutusyhtiöiden supistaessa kokoajan korvattavia vaivoja ja sairauksia tulin jo jonkin aikaa sitten siihen samaan tulokseen kuin moni muukin, etten laita kyseisiin puljuihin rahojani laajan eläinlääkärikuluvakuutuksen muodossa ja Onnilla onkin suppea eläinlääkärikuluvakuutus. Vakuutusyhtiö muistaa minua neljä kertaa vuodessa vähän reilu 60e:n laskulla.
Kengitys
Kengityksen hinta vaihtelee paljon ja riippuu ihan siitä kuka kengittää. Joku saattaa ottaa ympärikengityksestä 60e ja joku toinen taas 150e. Omien hevosteni kohdalla kengitys on se mistä en tingi, epäpätevä kengittäjä voi saada pahaa jälkeä aikaan ja huonoimmassa tapauksessa näitä jälkiä saakin sitten korjailla pidemmän kaavan mukaan ja vielä klinikalla asti. Omat hevoseni on jo vuosia kengittänyt sama loistavaksi todettu kengittäjä ja muiden en mielelläni anna irtokengän laittoa enempää hevoseni jalkoihin koskea.
Raspaus
Hevosesta riippuen normaalisti 1-2 kertaa vuodessa, jotkut vaativat tätäkin lyhyemmän raspausvälin. Omat hevoseni olen yleensä raspauttanut 6kk-9kk välein. Raspauksen hinta on meillä tainnut huidella siinä 150-200e paikkeilla.
Rokotukset
Hevoset ja ponit tulee rokottaa hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan, tarkempiin rokotusohjeisiin voi tutustua paremmin
täällä, mutta lyhykäisyydessään sen verran, että rokotusohjelmaa aloitettaessa annetaan ensin 1. perusrokote, sen jälkeen 2. perusrokote 21-92 vrk:n kuluessa ja tehosterokote 6kk (+21vrk) kuluessa toisesta perusrokotteesta. Tämän jälkeen tehosterokote vuosittain niin, että rokotusväli ei ylitä 365 vuorokautta. Tämä edellä manittu siis alue -ja kansallisissa kilpailuissa.
Onni sai ostotarkastuksen yhteydessä minulle tullessaan tuon tehosterokotteen ja hintaa sillä taisi olla jokunen kymppi päälle satasen.
Lisärehut
Hevosesta ja sen tarpeista riippuen lisärehuja voi löytyä yhdestä purkista kymmeniin erilaisiin säkkeihin.
Meillä mennään tällä hetkellä aika perus-setillä ja Onni saa kauran ja heinän lisäksi greenlinea, pellavaa, kivennäistä, be-vitamiinia ja öljyä.
Eläinlääkärikulut
Toivottavaa olisi, että eläinlääkäriä ei tarvitsisi vaivata rokotuksia ja raspauksia lukuunottamatta ollenkaan, mutta valitettavasti lähes jokaisella hevosella on ainakin silloin tällöin jotain pientä tai vähän isompaakin vaivaa, jotka vaativat eläinlääkärin palvelujen käyttämistä. Jos käy niin huonosti, että hevoselle tulee jotain isompaa vaivaa, kipuavat klinikkalaskut pahimmassa tapauksessa tuhansiin, joten näitä reissuja varten kannattaa olla säästötilillä rahaa jemmassa.
Madotus
Meillä tallin puolesta kaksi kertaa vuodessa, matolääkkeen hinta n.20-25e/kpl
Siinä taisikin olla suurin piirtein ns. pakolliset kulut, joten seuraavaksi listaan vielä ne asiat, joihin itselläni menee näiden lisäksi rahaa.
Valmennukset
Kouluvalmennus meillä on Onnin kanssa normaalisti kerran viikossa, T käy kolme kertaa kuukaudessa ja S:n opissa pyrimme käymään kerran kuukaudessa. Estevalmennuksissa olemme käyneet hyvin epäsäännöllisesti, kuten aikaisemmista postauksistakin on käynyt ilmi, mutta jatkossa on pyrkimys, että tähänkin tulisi säännöllisyyttä ja Aki kävisi hypyttämässä vähintään parin viikon välein.
Kisamaksut
Lähtömaksut ja bensat kisareissuille. Lähtömaksut normaalisti 15-20e/luokka. Pysyttelemme yleensä lähialueiden kisoissa, joihin on matkaa max. 45min, joten bensoihin kuluu 40-60e. Yleensä yhden kisareissun hinta lähentelee 100e, joten joka viikonloppu ei ole mahdollisuutta olla reissussa. Talvella eli treenikaudella näitä kuluja ei luonnollisestikaan tule.
Hierojan/kiropraktikon käsittelyt
Kiropraktikon käsittelyt tarpeen mukaan, Onni on nyt käynyt kaksi kertaa minulla olo aikanaan. Hieroja meillä käy kerran kuukaudessa.
Olisikohan tässä nyt tullut kaikki oleellinen? Äkkiseltään mieleen ei ainakaan tule mitään näiden lisäksi, joten sitten päästäänkin laskemaan kuinka paljon rahaa lokakuussa kului yhteensä.
Tallivuokra 520e
Vakuutus n. 65e
Kiropraktikko 100e
Hieroja 60e
Bensat (Hipposportiin kaksi kertaa hevosen kanssa ja yksi reissu satulaa hakemaan ilman hevosta) 120e
Kisojen lähtömaksu 15e+ bensat 40e
Valmennukset 204e
Greenline 18,60e
Näiden lisäksi ns. ylimääräisiä kuluja vielä Hihs-ostoksista eli satulahuopa 59e ja riimu 15e.
Yhteensä siis 1216,60e. Auts, tieto todellakin lisää tuskaa. Tässä vaiheessa ei taida auttaa muu, kuin lohduttautua sillä, että voisi sitä kai rahansa turhempaankin käyttää... :D
Mitä tykkäsitte tällaisesta postauksesta? Haluatteko, että teen jatkossakin postauksia kuukauden kuluista? :)