lauantai 1. marraskuuta 2014

Mitä hevosen omistaminen maksaa?

Tämä aihe tuntuu herättävän paljon mielenkiintoa niin hevosihmisten, kuin ei hevosihmistenkin keskuudessa ja itseltänikin tätä on kysytty monet kerrat, useammin juurikin näiden hevosia harrastamattomien suunnalta.  - Paljon, on vastaus, jonka olen kysyjälle yleensä antanut ja jos tarkempia summia on haluttu tietää olen kertonut joitain yleisimpiä kuluja, kuten tallivuokran ja kengityksen ja yleensä kysyjä on jo tässä vaiheessa vähän kauhistunut. Itseäkin alkaa usein vähän hirvittää, jos alkaa yhtään tarkemmin miettimään tähän harrastukseen kuluvia summia ja tästä syystä en ole viitsinyt aikaisemmin kiusata itseäni laskeskelemalla kuluja sen tarkemmin. Viimeisimmän aihetta koskevan keskustelun jälkeen jäin kuitenkin pohtimaan asiaa ja vaikka tieto tunnetusti lisää tuskaa päätin mielenkiinnosta alkaa kirjata ylös mitä tämä kaikki oikein kuukaudessa tulee maksamaan.

Se kuinka paljon hevoseen kuluu rahaa riippuu tietysti monesta asiasta, suurimpana tekijänä on se miten ja millaisissa olosuhteissa harrastaa. On esimerkiksi sanomattakin selvää, että omassa pihassa paria maastoköpöttelyhevosta pitävä omistaja selviää pienemmillä kuluilla, kuin esimerkiksi kahta kilpahevosta täyshoidossa maneesitallilla pitävä henkilö. Kummallakin edellä mainitulla menee hevosiin niin sanotut pakolliset kulut, mutta kilpailevalla omistajalla menee tähän päälle vielä paljon muita kuluja, joilta maastohevosten omistaja välttyy, tällaisia ovat mm. valmennusmaksut, kisojen lähtömaksut, kisa -ja valmennusreissuihin kuluvat bensat ja ratsastajan sekä hevosen lupamaksut, mikäli kisataan seurakisoja korkeammalla tasolla. Myös uusia varustehankintoja kilpaileva ratsastaja joutuu tekemään useammin. Omassa pihassa hevosia pitävällä tulee kuluja tietysti mm. heinästä, kuivikkeista ja sähköstä, mutta silti jäädään vielä kauas siitä mitä kilpaileva ratsastaja maksaa harrastuksestaan.


Seuraavaksi kokosin vähän listaa yleisimmistä kuluista, jotka tulivat mieleeni. Jotain jäi varmasti mainitsematta, mutta laittakaa toki viestiä kommenttiboksin puolelle, jos tällaisia puutteita huomaatte tai haluatte tietää jostain lisää. :) Kaikista kuluista en löytänyt tähän hätään laskuja tai kuitteja, joten joissain kohdissa summat ovat vain suuntaa antavia tai (huonon ;) muistini varaisia, joten pahoittelut tästä.

Tallivuokra

Tämä on tietysti se suurin menoerä kuukaudessa, vuokra vaihtelee paljon sen mukaan missä alueella ollaan ja onko kyseessä itsehoito, puolihoito, täyshoito vai jotain siltä väliltä. Oman lähialueeni tilannetta pikaisesti vilkaistuani ja selvitettyäni näytti siltä, että vuokran hinta pyöri pienillä yksityistalleilla siinä suunnilleen 300-350e:ssa, halvimmalla maneesitallilla n.400e ja kalleimmalla reilu 700e.

Meillä sijainti on aika hyvä, koska tallivuokrat ovat vielä suhteellisen kohtuullisia, mutta pääkaupunkiseudulla hevosen asumisesta saakin jo pulittaa monta sataa enemmän ja siellä tuhatta euroa lähentelevä vuokra taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus ainakin näillä paremmilla talleilla.

Vakuutukset

Vakuutuksia löytyy monia erilaisia ja hevosen omistajana saat päättää itse minkälaisen vakuutuksen hevosellesi otat. Halvimmalla taitaa selvitä, jos ottaa vain henki -ja vastuuvakuutuksen, mutta suurimmalla osalla hevosista taitaa olla suppea tai laaja eläinlääkärikuluvakuutus. Omilla hevosillani on aiemmin ollut aina laaja vakuutus, mutta vakuutusyhtiöiden supistaessa kokoajan korvattavia vaivoja ja sairauksia tulin jo jonkin aikaa sitten siihen samaan tulokseen kuin moni muukin, etten laita kyseisiin puljuihin rahojani laajan eläinlääkärikuluvakuutuksen muodossa ja Onnilla onkin suppea eläinlääkärikuluvakuutus. Vakuutusyhtiö muistaa minua neljä kertaa vuodessa vähän reilu 60e:n laskulla.  

Kengitys

Kengityksen hinta vaihtelee paljon ja riippuu ihan siitä kuka kengittää. Joku saattaa ottaa ympärikengityksestä 60e ja joku toinen taas 150e. Omien hevosteni kohdalla kengitys on se mistä en tingi, epäpätevä kengittäjä voi saada pahaa jälkeä aikaan ja huonoimmassa tapauksessa näitä jälkiä saakin sitten korjailla pidemmän kaavan mukaan ja vielä klinikalla asti. Omat hevoseni on jo vuosia kengittänyt sama loistavaksi todettu kengittäjä ja muiden en mielelläni anna irtokengän laittoa enempää hevoseni jalkoihin koskea.

Raspaus

Hevosesta riippuen normaalisti 1-2 kertaa vuodessa, jotkut vaativat tätäkin lyhyemmän raspausvälin. Omat hevoseni olen yleensä raspauttanut 6kk-9kk välein. Raspauksen hinta on meillä tainnut huidella siinä 150-200e paikkeilla.

Rokotukset

Hevoset ja ponit tulee rokottaa hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan, tarkempiin rokotusohjeisiin voi tutustua paremmin täällä, mutta lyhykäisyydessään sen verran, että rokotusohjelmaa aloitettaessa annetaan ensin 1. perusrokote, sen jälkeen 2. perusrokote 21-92 vrk:n kuluessa ja tehosterokote 6kk (+21vrk) kuluessa toisesta perusrokotteesta. Tämän jälkeen tehosterokote vuosittain niin, että rokotusväli ei ylitä 365 vuorokautta. Tämä edellä manittu siis alue -ja kansallisissa kilpailuissa.

Onni sai ostotarkastuksen yhteydessä minulle tullessaan tuon tehosterokotteen ja hintaa sillä taisi olla jokunen kymppi päälle satasen.

Lisärehut

Hevosesta ja sen tarpeista riippuen lisärehuja voi löytyä yhdestä purkista kymmeniin erilaisiin säkkeihin.

Meillä mennään tällä hetkellä aika perus-setillä ja Onni saa kauran ja heinän lisäksi greenlinea, pellavaa, kivennäistä, be-vitamiinia ja öljyä.  

Eläinlääkärikulut

Toivottavaa olisi, että eläinlääkäriä ei tarvitsisi vaivata rokotuksia ja raspauksia lukuunottamatta ollenkaan, mutta valitettavasti lähes jokaisella hevosella on ainakin silloin tällöin jotain pientä tai vähän isompaakin vaivaa, jotka vaativat eläinlääkärin palvelujen käyttämistä. Jos käy niin huonosti, että hevoselle tulee jotain isompaa vaivaa, kipuavat klinikkalaskut pahimmassa tapauksessa tuhansiin, joten näitä reissuja varten kannattaa olla säästötilillä rahaa jemmassa.

Madotus

Meillä tallin puolesta kaksi kertaa vuodessa, matolääkkeen hinta n.20-25e/kpl

Siinä taisikin olla suurin piirtein ns. pakolliset kulut, joten seuraavaksi listaan vielä ne asiat, joihin itselläni menee näiden lisäksi rahaa.


Valmennukset

Kouluvalmennus meillä on Onnin kanssa normaalisti kerran viikossa, T käy kolme kertaa kuukaudessa ja S:n opissa pyrimme käymään kerran kuukaudessa. Estevalmennuksissa olemme käyneet hyvin epäsäännöllisesti, kuten aikaisemmista postauksistakin on käynyt ilmi, mutta jatkossa on pyrkimys, että tähänkin tulisi säännöllisyyttä ja Aki kävisi hypyttämässä vähintään parin viikon välein.

Kisamaksut

Lähtömaksut ja bensat kisareissuille. Lähtömaksut normaalisti 15-20e/luokka. Pysyttelemme yleensä lähialueiden kisoissa, joihin on matkaa max. 45min, joten bensoihin kuluu 40-60e. Yleensä yhden kisareissun hinta lähentelee 100e, joten joka viikonloppu ei ole mahdollisuutta olla reissussa. Talvella eli treenikaudella näitä kuluja ei luonnollisestikaan tule.

Hierojan/kiropraktikon käsittelyt

Kiropraktikon käsittelyt tarpeen mukaan, Onni on nyt käynyt kaksi kertaa minulla olo aikanaan. Hieroja meillä käy kerran kuukaudessa.


Olisikohan tässä nyt tullut kaikki oleellinen? Äkkiseltään mieleen ei ainakaan tule mitään näiden lisäksi, joten sitten päästäänkin laskemaan kuinka paljon rahaa lokakuussa kului yhteensä.

Tallivuokra 520e
Vakuutus n. 65e
Kiropraktikko 100e
Hieroja 60e
Bensat (Hipposportiin kaksi kertaa hevosen kanssa ja yksi reissu satulaa hakemaan ilman hevosta) 120e
Kisojen lähtömaksu 15e+ bensat 40e
Valmennukset 204e
Greenline 18,60e

Näiden lisäksi ns. ylimääräisiä kuluja vielä Hihs-ostoksista eli satulahuopa 59e ja riimu 15e.

Yhteensä siis 1216,60e. Auts, tieto todellakin lisää tuskaa. Tässä vaiheessa ei taida auttaa muu, kuin lohduttautua sillä, että voisi sitä kai rahansa turhempaankin käyttää... :D

Mitä tykkäsitte tällaisesta postauksesta? Haluatteko, että teen jatkossakin postauksia kuukauden kuluista? :)

12 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Moni ei uskalla suutaan näistä jutuista avata muuta kuin ehkä yleisellä tasolla. Tämä oli aika kirpaisevaa mutta todellista luettavaa näin hevosta harkitsevalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut, ettei näistä kuluista oikein uskalleta puhua, mutta itselläni ei ole ongelmaa asian suhteen. En koe näitä mitenkään salaisuuksiksi, koska esimerkiksi tallivuokran, kengittäjän, hierojan ja kiropraktikon hinnat saa selville ihan asianosaisilta kysymällä. Toki ymmärrän, että esimerkiksi valmennuksien hinnoista kaikki eivät halua puhua, koska ne saattavat vaihdella joillain valmentajilla uusien ja jo vanhempien oppilaiden kesken.

   Kiva jos tykkäsit postauksesta ja sait tästä uutta tietoa, ajattelinkin että tällainen postaus saattaisi olla hyödyllinen juurikin hevosta harkitseville. :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus, melkosesti on kyllä jossain listan kohdissa hintaeroa mutta loppu tulos näyttää melkoisen samaa :D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäsit! :)

   Juu, kuten totesin niin hinnat vaihtelevat varmasti suuresti, mutta halvalla tästä ei taida selvitä vaikka päällään seisoisi... :D

   Poista
 3. Kehtaankohan ees laittaa tänne näitä, mutta... Meidän lokakuu meni tälleen:

  Tallivuokra: 220€ (pieni yksityistalli Itä-Suomesta). Pieni kenttä, hyvät tarhat, hyvä hoito, viereisellä tallilla isompi kenttä)
  Hevosen leasing/ylläpito maksu: 50€ (joo joku vois sanoo, että tässä ei ole järkeä :D)
  Kengitys yhteensä (ostin vain etukengät, koska oli jo takakengät ostettuna) 58.40€
  Loimen kyllästysaine 8.70
  Satulasaippua 15€

  Hevoseen siis yhteensä 352.1 €

  Itselleni ostin ratsastuskengät 70€, talviratsastushanskat 20€, ja kävin valmennuksissa tän hepan kanssa 60€ arvosta+ kerran ratsastuskoululla 23€.

  Yhteensä 173€

  Lisäksi lasken joka kuukausi myös tulot. (Olen siis opiskelija, en käy töissä) Hevosen vuokraajien maksut, pullonpalautus, veikkausrahat, muut myymiset yhteensä 142.65 €

  Tämä kuukausi meni siis aika hyvin. :D Laskut tasaantunut huomattavasti, kun kesällä joka kuukausi tonnin paikkeilla, kun piti ostella satulaa yms. :D

  VastaaPoista
 4. Voi kuinka kiva, että laitoit omat hevoskulusi, näitä on todella mielenkiintoista lukea ihan vertailunkin vuoksi! Paljon kivemmalta näyttää nuo sinun kulut omiini verrattuna. ;)

  Toivon niin että saadaan kotiin kenttä tehtyä heti keväällä ja saan Onnin siirrettyä sitten sinne, säästyisi nimittäin aika huomattava summa. Ehkä sitten ei tarvitsisi myöskään miettiä koko ajan, että syödäänkö meillä tänään nuudeleita vai nuudeleita... no ei vaiskaan, mutta en voi väittää etteikö olisi kiva, jos sitä rahaa jäisi välillä muuhunkin. :D

  VastaaPoista
 5. Meillä sitten taas viimekuulta:

  Tallivuokra 210€ (täyshoitotalli maneesilla ja kentällä + hyvät maastot, koko pv tarhaus)
  Kengitykset 30€
  ell kulut + matolääke 200€
  kilpailut 7€
  valmennukset 300€
  racing regular 22€
  biotiini 15€
  satulahupa 35€

  n. yhteensä 819€

  siinä kaikki mitkä tuli äkkiseltään mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, kylläpä teillä on edullinen vuokra maneesitallilla ja vielä täysihoidolla! Myös tuo 30e kengityksestä kuullostaa aika mukavalta, hauskaa miten tässäkin on niin isoja eroja, meillä kun tuo kengitys tosiaan maksaa satasen enemmän... :D

   Kiitos sinullekin, kun laitoit omat hevoskulusi, näitä on tosi mielenkiitoista lukea! :)

   Poista
 6. Listaan voisi tarkentaa bensa kulut: tallimatkojen bensat. Tulee niistä lisää euroja kustannuksiin :) Hyvä kirjoitus! Luen aina mielelläni blogiasi. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä pointti, pitääkin lisätä listaan! Bensoista tulee huomattava lisäkulu, jos tallille sattuu olemaan pidempi matka. :)

   Kiitos kovasti! Voi miten mukava saada positiivista palautetta! :)

   Poista
 7. Meillä
  - Tallivuokra 250 e
  - Loimituslisä + 3,5 kg porkkanoita 10 e
  - Kengitys talvikenkiin 80 e
  - Kivennäiset 20 e

  YHTEENSÄ 360e

  (Tässä kuussa en tainnut ostella mitään varusteita tms tavaroita)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnekas sinä, kunpa itsekin pääsisi noin pienillä kuluilla!

   Kiitos sinullekin, että laitoit kuukauden kulut, mielenkiinnolla lueskelen näitä! :)

   Poista