perjantai 5. syyskuuta 2014

Yhtä vuoristorataa

Nimittäin herra hevosen ratsastettavuus. Koko viime viikon Onni toimi ihan loistavasti, mutta tällä viikolla onkin sitten taas ollut vähän hankalampaa.

Maanantain maastoilun jälkeen oli tiistaina ohjelmassa irtojuoksutusta ja keskiviikkona palattiin taas kunnon työnteon pariin. Olen nyt ihan tosissani kunnostautunut puomiharjoitusten kanssa ja olinkin laitellut meille muutaman ravipuomin ympyrälle ja saman kolmen laukkapuomin tehtävän mitä on tässä pari kertaa aiemminkin tehty.

Huomasin heti ravailemaan alettuani, että hevonen oli vetänyt jostain itsensä jumiin, koska se oli poikkeuksellisen löysä heti ensiaskelista lähtien. Toisena havaintona enemmän ohjia ottaessani oli, että Onni oli aika kiinni oikeassa ohjassa, tämähän sen kanssa on ollut ongelmana varsinkin alkuaikoina melkein joka ratsastuskerralla, mutta viime aikoina siitä oltiin päästy jo hyvin eroon. Oikeassa kierroksessa taipuminen oli aika vaikeaa ja jonkun verran joutui tekemään töitä, että hevosen sai pois sisäpohkeen päältä ja taipumaan kyljestään. Myös suoraan kulkeminen pitkillä sivuilla tuntui olevan jo haaste itsessään. Jännä miten huonompi puoli on nyt vaihtunut, aiemmin vasen suunta oli nimittäin se haastavampi.


Kun alettiin tulemaan puomeja Onni kuumui niistä sen verran, että ratsastettavuus kärsi vielä entisestään, kun taipumattomuuden lisäksi hevonen ei aluksi oikein malttanut ottaa pidätteitä vastaan ja olisi mieluummin vain kipitellyt alta pois. Toistojen, toistojen ja toistojen jälkeen homma lähti kuitenkin toimimaan paremmin ja puomien ylitykset onnistuivat lopuksi jo aika kivasti ja hevonenkin malttoi jo odottaa. Koko ratsastuksen aikana en kuitenkaan saanut Onnia niin hyvin läpi ja oikealle ohjalle, kuin olisin halunnut.


Torstaina meillä oli kouluvalmennus ja sama ongelma jatkui, joskaan ei yhtä pahana kuin edellisenä päivänä. Oikeassa kierroksessa oli edelleen hankalaa ja varsinkin oikea laukka oli huonompi kuin normaalisti hevosen pyrkiessä kiirehtimään koko ajan.

Alkuverkkojen jälkeen aloitettiin tekemällä kolmikaarista kiemurauraa ravissa. Muuten meni ok, mutta koska pari valmennusta sitten tehtiin tätä samaa kolmikaarista tehtävää laukkavolteilla odotti Onni nytkin kokoajan nostoa ja oli siksi välillä turhankin menossa. Parin toiston jälkeen hevonen kuitenkin tyytyi kohtaloonsa ja hyväksyi, ettei laukkaa olekaan tällä erää tulossa. Kolmikaarisen jälkeen tehtiin temponlisäyksiä, jotka nekin olivat ensin vähän turhan kiireisiä. Jännä kyllä lisäykset onnistuivat paremmin kun tehtiin niitä harjoitusravissa, yleensä oman kokemukseni mukaan juuri kevyessä ravissa on ollut helpompaa. Muutaman toiston jälkeen suoritukset paranivat hyvin, mutta eivät tokikaan ole vielä mitään "oikeita" lisäyksiä, vaan vaativat paljon töitä ja hevoselle lisää voimaa.

Seuraavaksi harjoiteltiin peruutuksia, joita en Onnin kanssa vielä ollut tainnut oikein tehdäkään. Aluksi hevoselle oli ilmeisen epäselvää mitä sen halutaan tekevän, mutta idean tajutessaan se teki muutaman yllättävänkin hyvän peruutuksen. Peruutuksien jälkeen tehtiin vielä vähän pysähdyksiä ravista keskihalkaisijalla ja sen jälkeen ratsastin lopuksi vielä C:1, kun haluttiin kokeilla miten kokonaisen ohjelman ratsastaminen ruunan kanssa sujuu. Ihan ok kokonaisuudessaan, treeniä vaan lisää erityisesti tänään harjoitelluihin asioihin, niin hyvä tulee. Loppuraveissa Onni tuntui jo aika hyvältä, joskaan en tälläkään kertaa saanut sitä ihan niin hyväksi kuin olisin halunnut.Tämän päivän treeni suoritettiin aamulla kentällä ihanassa auringonpaisteessa ja tarkoituksena oli vain saada hevonen jumppailtua mahdollisimman hyväksi. Eiliseen verrattuna oli taas huomattavissa parannusta ja oikea kierroskin oli jo parempi. Laukassa Onni oli vielä tosi paljon kiinni oikeassa ohjassa ja sen parissa tehtiinkin paljon töitä, mutta ravissa ei ollut enää yhtään niin vaikeaa kuin tässä parina edellisenä päivänä ja lopuksi saatiinkin jo aika kivaa pätkää.

Huomenna heppa saakin vapaapäivän, kun suuntaan itse Ypäjälle Suomenratsujen kuninkaallisiin. Onko joku muu tulossa paikalle tai jo ollut kyseisissä karkeloissa katsojan roolissa tai kisaamassa? :)

6 kommenttia:

 1. No höh, onneksi tänään meni jo paremmin .. (:

  VastaaPoista
 2. Voi kun hevosesi on upean näköinen ja kaunis!

  VastaaPoista
 3. Tosiaan itse oltiin silloin torstaina kilpailemassa kuninkaallisissa ja tänään lauantaina vietettiin mukavaa päivää seuraten niin koulu- kuin esteratsastustakin sekä 5-vuotiaitten laatuarvostelun estekoetta. Vip-ravintolan katsomosta oli kiva seurata Samuli GP:n toista kierrosta :)
  Aivan mahtava syyskelikin sattui vielä tälle viikonlopulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä saitkin nauttia tuosta huippu-tunnelmasta sitten oikein kahtena päivänä. :) Sää ei kyllä olisi voinut osua paremmin kohdalleen! :)

   Poista