tiistai 29. heinäkuuta 2014

Onnistunut estetreeni

Viikonlopun reissailun jälkeen on päästy palaamaan normaaliin arkeen ja kahden vapaapäivän jäljiltä alla on ollut lievästi sanottuna "hieman" reipas pieni hevonen. Eilinen ratsastus meinasi hetkittäin mennä pieneksi tahtojen taisteluksi, kun aulasta maneesiin seinän toiselta puolelta kuuluva painepesurilla suoritettava seinien pesu oli hevoslapsen mielestä maailman vaarallisin asia. Onnin mielestä ääni tuli vähintäänkin sapelihammastiikeri-lauman hyökkäyksestä, eikä se ymmärtänyt alkuunkaan, ettei ymmärtämätön kuski antanut sen pinkoa pakoon pää viidentenä jalkana.

Ratsastamaan lähtiessä tavoitteena oli tehdä kevyt ja rento ratsastus, joskin tiedossa oli, että hevosessa saattaisi olla vähän ylimääräistä virtaa. Loppupeleissä rento ei ehkä ollut se sana, jolla eilistä ratsastusta lähtisin kuvailemaan, mutta lopuksi saatiin jo ihan kelvollista pätkää hevosen viimein ymmärtäessä, että se ehkä sittenkin selviää tästä koettelemuksesta hengissä. Ei kyllä käy elämä (eikä ratsastus) tylsäksi näiden nuorten hevosten kanssa... ;)


Tänään ohjelmassa oli pieniä hyppyjä ja kuten kotiläksyksi saatiin, niin suurelta osin hypyt suoritettiin peräkkäin asetettujen esteiden parissa. Viime estetunnin jäljiltä kentällä oli valmiina sarja ja tähän lisäsin vielä yhden esteen niin, että lopputuloksena oli pysty-ristikko-pysty kolmoissarja. Ensimmäinen väli oli 10,5m eli kaksi laukkaa ja toinen väli sama yksi laukka, (eli 7m) kuin valmennuksessakin.

Alkuverkkaillessa hevonen oli eiliseen tapaan melko virtaisa, mutta kuitenkin jo huomattavasti paremmin kuulolla kuin eilen. Ratsastin askellajit läpi ja kun Onni alkoi toimia kelvollisesti aloin tulemaan pitkällä sivulla olevaa yksittäistä maapuomia kummastakin suunnasta. Viimeksihän samainen maapuomi-tehtävä tuotti suuria vaikeuksia, kun paikka ei meinannut osua sitten millään, mutta tänään oli jo ihan eri meno heti alusta asti. Onni oli innokkuudestaan huolimatta aika hyvin ratsastettavissa, se otti pidätteet vastaan ja odotti, jolloin mun oli helppo tuoda se oikeaan paikkaan. Muutamaa kertaa lukuunottamatta askel osui joka kerta kohdalleen, joten kehitystä viime kertaiseen oli selvästi tapahtunut.


Jo ratsastamaan lähtiessä otin asenteen, että tänään hevonen ei mene ohi yhdestäkään esteestä. Niin kuin olen aikaisemmin jo todennut, niin ohijuoksut johtuvat vain Onnin kokemattomuudesta ja siitä, että en ole ollut itse tarpeeksi skarppina korjatakseni asian. Nyt kun yhteisiä hyppykertoja on takana jo muutama, osaan vähän ennakoida mitä hevonen missäkin tilanteessa tekee ja näin ollen pystyn itse ratsastamaan sen mukaan ja korjaamaan, kun tarvetta ilmenee.

Tähän mennessä aiemmilla kerroilla oli käynyt selväksi, että hyppäämään alettaessa Onni on pari ensimmäistä hyppyä yleensä joka esteellä epävarma ja pyrkii tästä syystä menemään ohi. Tähän hyvä keino on ollut tulla este ensin ravissa, jolloin hevonen on ehtinyt nähdä esteen kunnolla, joten tänäänkin aloitin tulemalla pientä ristikkoa muutaman kerran ravissa kummastakin suunnasta. Pari ensimmäistä hyppyä tultiin taas vähän omaperäisillä loikilla, mutta sen jälkeen hevonen hyppäsikin jo normaalisti. Muutaman onnistuneen hypyn jälkeen jatkettiin tälle pienelle kolmoissarjalle, johon tultiin myös ravissa sisään. Ensimmäinen kerta oli kunnon kiemurtelua niin kuin olin odottanutkin, mutta päättäväisellä ratsastuksella sain kuin sainkin Onnin suoriutumaan sarjasta ilman ohijuoksuja. Mun tarvitsi vain itse pitää käsi matalana, jalka kunnolla kiinni ja olla tarkkana korjaamassa vastakkaiseen suuntaan, kuin mistä hevonen yritti lähteä ohi. Kehujen saattelemana jatkettiin heti uudestaan sarjalle, joka tultiin myös tällä toisella kertaa kiemurrellen, mutta ei alkuunkaan niin pahasti, kuin ensimmäisellä kerralla. Taas paljon kehuja hevoselle ja tästä eteenpäin hypyt menivätkin kuin vettä vaan ja ilman epäröintiä. Pari kertaa tultiin vielä ravissa sisään sarjalle, mutta sen jälkeen tultiinkin jo kummastakin suunnasta laukassa, eikä ongelmia ilmennyt. Tähän oli hyvä lopettaa ja loppuverkkailun jälkeen Onni pääsi suihkuun ja tallin viileyteen hetkeksi huilaamaan. Hieno heppa!

Kylläpä oli mukava huomata, että omaa ratsastusta korjaamalla nämä ohijuoksut on todennäköisesti suht helppo saada loppumaan. Lisää vaan hyppykertoja alle, niin eiköhän se tästä ala suttaantumaan! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti